Complir 30 anys pot ser motiu de festa o de crisi personal, però quan es tracta d'una banda "significa que els músics tenen gairebé 50 anys", així que, "encara que la formació està en un bon moment, toca reflexionar i renovar-se", segons el baixista de Lax'n'busto, Jesús Rovira.

Aquesta veterana formació de rock en català oferirà el pròxim 29 de desembre al Palau de la Música una selecció dels seus temes més coneguts en format simfònic, sota la batuta de Joan Albert Amargós. Un recital amb el qual tancaran l'any 2015 i es prepararan per rebre el 2016, any en el qual han decidit "parar màquines" perquè compleixen 30 anys i el grup sent "vertigen".

Segons Rovira, la banda necessita "fer un alto en el camí" i buscar què és el que els motiva. "No volem fer només el que sabem que funciona, sinó que volem gaudir del que fem i amb l'edat som cada vegada més autoexigents i costa més que ens agradi el que nosaltres mateixos fem", precisa.

La parada no serà brusca. De moment seguiran actuant amb els quatre espectacles que porten en paral·lel: el simfònic, que és el que oferiran al Palau de la Música, "De prop", que està pensat per a teatres, els concerts infantils i els bolos "de rock i de festa major" que són "la raó de ser del grup".

Temes tan populars com Llença't La meva terra és el mar continuaran sonant en directe fins al mes d'octubre del 2016, data en la qual tenen previst acomiadar-se temporalment dels escenaris.

Això no obstant, la gira del 2016 no serà de comiat ni d'aniversari, com les que han protagonitzat últimament bandes com Els Pets, la Companyia Elèctrica Dharma o L'Orquestra Plateria, sinó que seran "simplement concerts, com els que fem des de fa 30 anys".

"No volem que la gent vingui a acomiadar-se de nosaltres, volem que vinguin a escoltar música, com sempre han fet. Som gent senzilla", assevera Rovira.

Una de les raons per les quals la banda no vol treure bombo i platerets per celebrar l'aniversari és que fa deu anys Salva Racero va substituir Pemi Fortuny i el nou cantant no fa tres dècades que és al capdavant de la banda, sinó una. Una altra és que el 30è aniversari els ha fet sentir "una mica grans" i "això per a un rocker no és una cosa per celebrar. El rock té esperit jove... i nosaltres també", assenyala Rovira somrient.

El 30è aniversari sí que és una data que els ha servit per fer balanç. Un balanç en general positiu per als del Vendrell, que se senten "afortunats" de dedicar-se al que més els agrada, la música.