El nostre món: paisatge o pessebre?

02.01.2016 | 07:18
El nostre món: paisatge o pessebre?
El nostre món: paisatge o pessebre?

Fa uns anys vaig ser testimoni d'un pessebre molt original, si és que el podríem anomenar pessebre. Més aviat era un paisatge. La intenció dels autors era reproduir a escala el poble on vivien, amb les cases, persones pel carrer, escoles, fàbriques, botigues, cotxes, motos, bicis, jardins, muntanyes a l'horitzó, autopista a prop del poble... I també l'església amb el seu campanar.
En visitar-lo, pregunto als autors -per cert, molt cofois- on han posat Jesús amb Maria i Josep, perquè no es veien. Em responen: «Ah! És obligatori que hi siguin? Perquè nosaltres hem volgut fer un pessebre actual, no el que es fa tradicionalment. Sense cova, sense pastors, sense bou ni mula. Nosaltres hem volgut fer un pessebre modern». Jo els responc: «Doncs això que heu fet és un paisatge molt bonic, però no és el pessebre. Si falta Jesús no hi ha pessebre. Pot ser una maqueta, pot ser una construcció a escala, però no un pessebre».
Em vaig adonar on era la qüestió de fons. Per ser moderns no hi calia Jesús. L'havien eliminat de la vida del poble i del paisatge. Hi posaven l'església, però la consideraven un edifici més, monument des de feia anys, al qual de tant en tant s'anava per a enterraments o baptismes i algun casament. No hi havia mala fe ni cap actitud contrària, sinó desconeixement i ignorància. Jesús no comptava en la seva vida, ni en la del poble que havien reproduït. I aquest és el gran repte. Vaig aprofitar el fet per explicar que, si volien fer un pessebre modern, d'avui -com deien-, potser no calia posar-hi la cova tradicional, però no hi podien faltar Jesús amb Maria, Josep, els missatgers, els pastors moderns, els reis.... Aleshores la qüestió era on els posàvem i com els situàvem, si es tractava de ser actuals.
Jesús, certament, ha de ser a l'Església, perquè és gràcies a l'Església, comunitat de seguidors de Jesús, que avui ell mateix se'ns dóna i pot tornar a néixer en nosaltres i entre nosaltres. Avui cal situar Maria al costat de Jesús, però també són aquelles persones que amb el seu sí («fiat») fan possible que Jesús pugui néixer en el cor de cadascú i en el cor dels pobles. Josep són tots [...](extret del Full Parroquial).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Presentació de l'exposició a Girona.
Sebastiao Salgado: ´No m´agrada Instagram´

Sebastiao Salgado: ´No m´agrada Instagram´

El fotògraf brasiler que té l'exposició "Genesi" al CaixaForum Girona considera que la fotografia...

Aquell estiu del 36 que queda en la memòria

Aquell estiu del 36 que queda en la memòria

DANSA D'AGOSTText: Brian Friel. Direcció i traducció: Ferran Utzet....

L´escriptor Miquel Aguirre guanya el premi Setè Cel

L´escriptor Miquel Aguirre guanya el premi Setè Cel

L'autor banyolí rebrà el guardó el dia 18 de novembre a la biblioteca Iu Bohigas de Salt per la...

Banyoles inaugura l´exposició «Fontserè: 60.000 fotografies»

Banyoles inaugura l´exposició «Fontserè: 60.000 fotografies»

Manel Bayo, Carlus Camps i Xavier Pérez han dissenyat la mostra a base d'audiovisuals

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema