El papa Francesc alerta del «riu de misèria» que creix cada vegada més al món

El Pontífex celebra la primera missa de l'any denunciant les diverses formes d'injustícia i de violència que «fereixen la humanitat»

02.01.2016 | 07:18
El Papa Francesc va oficiar la primera missa a la basílica de Sant Pere.

El papa Francesc va celebrar ahir la primera missa de l'any i va alertar del «riu de misèria» que creix al món, provocat per la «maldat humana», l'opressió, la violència i la violació dels drets fonamentals. «Cada dia, encara que desitgem veure'ns sostinguts pels signes de la presència de Déu, ens trobem amb signes oposats, negatius, que ens fan creure que està absent», va assenyalar Francesc aquest primer dia de l'any, quan l'Església celebra la Jornada Mundial de la Pau.
El pontífex va denunciar que «la plenitud dels temps sembla enfonsar-se davant la multitud de formes d'injustícia i de violència que fereixen cada dia a la Humanitat».
«De vegades ens preguntem: Com és possible que perduri l'opressió de l'home contra l'home, que l'arrogància del més fort continuï humiliant al més feble, arraconant-ho en els marges més miserables del nostre món?», va qüestionar.
Francesc també es va preguntar «fins a quan la maldat humana seguirà sembrant la terra de violència i odi, que provoquen tantes víctimes innocents».
«Com pot ser est un temps de plenitud, si davant els nostres ulls molts homes, dones i nens segueixen fugint de la guerra, del gana, de la persecució, disposats a arriscar la seva vida amb tal que es respectin els seus drets fonamentals?», va dir. El papa va descriure aquest escenari com «un riu de misèria alimentat pel pecat» i «en crescuda» però que «gens pot contra l'oceà de misericòrdia que inunda el nostre món». «Tots estem cridats a submergir-nos en aquest oceà, a deixar-nos regenerar per vèncer la indiferència que impedeix la solidaritat i sortir de la falsa neutralitat que obstaculitza el compartir», va afirmar. Francesc va assegurar que, en aquest context, «on no pot arribar la raó dels filòsofs ni els acords de la política, arriba la força de la fe» que, en la seva opinió, «sempre és capaç d'obrir nous camins a la raó i als acords». La primera missa del papa en el 2016 es va celebrar en la basílica de Sant Pere del Vaticà, que els seus limítrofs van mostrar una forta presència policial a causa de l'amenaça terrorista vigent a Europa. La Santa Seu va difondre el passat 15 de desembre el missatge del pontífex per aquesta XLIX Jornada Mundial de la Pau, que es desenvolupa sota el tema «Venç la indiferència i conquista la pau». Francesc va instar als Estats del món a impulsar «gestos concrets» amb els presos, els emigrants i els aturats i a afavorir les relacions amb altres països. En aquest missatge, que el papa recorda que «les guerres i els atemptats terroristes, amb les seves tràgiques conseqüències, els segrestos de persones, les persecucions per motius ètnics o religiosos, les prevaricacions, han marcat de fet l'any passat de principi a fi».
D'altra banda, el papa Francesc va fer dijous balanç del 2015 i va demanar no oblidar els «molts dies marcats per la violència», però tampoc els «grans gestos de bondat» que, al seu judici, «no han de ser aombrats per la prepotència del mal».Ho va dir durant la celebració de les primeres vespres de la Solemnitat de María Santíssima Mare de Déu, una cerimònia solemne celebrada en la basílica de Sant Pere i en la qual es va entonar el EtDeum d'acció de gràcies per l'any passat. «No podem oblidar que molts dies han estat marcats per la violència, la mort, els indicibles sofriments de molts innocents, de refugiats obligats a abandonar els seus països, d'homes, dones i nens sense una llar estable, sense menjar o sustento», va manifestar el pontífex en la seva homilia. A més va cridar a recordar els «grans gestos de bondat, amor i solidaritat que han omplert les jornades d'aquest any».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema