Cantàbria celebra el primer Carnaval de l'any a Europa

Es tracta d'una tradició de milers d'anys que commemora que el sol comença a guanyar la nit

04.01.2016 | 07:12

El carnestoltes més matiner, el de la Vijanera, a la localitat càntabra de Silió, va tornar a reunir milers de persones en una tradició ancestral que commemora el solstici d'hivern, quan el sol comença a guanyar la nit, i l'intent d'acabar amb els mals per estrenar un nou any.
La Vijanera és el primer carnestoltes de l'any a Europa i es tracta d'una tradició de milers d'anys, emparentada amb festes de tot el continent.
Aquest any són 150 els vijaneros que han sortit a les diferents fases de la Vijanera: la captura i la mort de l'ós, la defensa del límit del poble que anomenen "la raya", el cant de les cobles i el part de la prenyada, que augura si l'any serà fàcil o difícil.
És una festa en la qual preval el simbolisme, en molts dels seus episodis i en el central, la mort de l'ós, que representa l'intent d'acabar amb els mals de l'any.
"Es tracta d'intentar que el cicle es renovi i que l'any que acabem de començar sigui millor que l'anterior", explica Sergio Rodríguez, de l'Associació Cultural d'Amics de la Vijanera.
Els dies previs a aquest carnestoltes els habitants de Silió malden per rematar els seus cridaners vestits, adornats en alguns casos amb fulles, arbustos, escorces i altres elements de la naturalesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema