Des de l'esclat de la crisi econòmica Grècia ha aparegut de forma freqüent a les pantalles dels nostres televisors. Un país que, com el nostre, ha sigut colpejat per una forta recessió i unes mesures d'austeritat que han afectat una immensa part de la població hel·lena. Tot plegat ha anat acompanyat de fortes protestes ciutadanes que demanaven més justícia social i poder viure una vida digna. Però mentre tot això passava, alguns grecs van decidir agafar les regnes del seu destí i buscar les solucions que el govern no els donava. I han trobat que una nova forma de vida és possible.

Sobre la capacitat de reinventar-se i trobar solucions, per molts que els polítics neguin l'existència d'un camí alternatiu, tracta Grècia, reinventar-se per sobreviure, el film d'Elena Zervopoulou, que es podrà veure aquest dijous 7 de gener a Girona (19.30 hores, Museu del?Cinema) i el dijous 14 a Banyoles (Ateneu Bar, 21.00 hores), en el marc del cicle «El Documental del Mes», que cada primer dijous de mes estrena un documental que ofereix mirades úniques a la realitat, en versió original subtitulada al català.

Abans que la formació Syriza d'Alexis Tsipras guanyés les seves primeres eleccions, a principis de 2015, els antics ministre de Finances i el primer ministre, Evànguelos Venizelos i Antonis Samaràs respectivament, eren el centre d'atenció dels polítics europeus. Grècia s'havia quedat sense líquid i es veia forçada a obeir unes normes dels prestamistes alemanys que reduïen de forma considerable l'estat del benestar grec, el país que va ser el bressol de la democràcia. En aquest context, la gent va haver de fer mans i mànigues per continuar vivint de forma digna. Alguns van trobar el camí capgirant les coses i començant de zero, amb uns patrons econòmics nous.

En el documental, tres protagonistes retraten un dels moments més durs de la història recent de Grècia i, a la vegada, constitueixen tres exemples d'una lluita per un món diferent, basat en uns paràmetres que s'escapen de la lògica abusiva del capital. Un d'ells és en Giorgos, un home de 50 anys que va perdre la casa i es va veure forçat a viure al carrer. De mica en mica ha pogut anar refent la seva vida gràcies a organitzacions solidàries que ajuden les persones sense sostre. Actualment ha començat a treballar per ajudar gent que es troba en la mateixa situació que va viure.

L'Ilias és un dels líders del conegut «moviment de la patata», un grup d'activistes que vol eliminar els intermediaris per afavorir als agricultors i pagesos maltractats per les grans cadenes d'alimentació. I en Grigoris, un pare de família que decideix marxar d'Atenes i començar una nova vida al camp.

Mentre la crisi segueix ampliant les desigualtats arreu d'Europa, el coratge d'aquests tres personatges ens recorda que les persones podem canviar la nostra realitat diària.