Els éssers vius van poder sorgir d'una sopa química primigènia en la qual les molècules es van replicar i van organitzar de forma autònoma, segons un estudi publicat ahir per la revista Nature Chemistry. Científics dels Països Baixos han aprofundit en el coneixement d'un tipus de molècula que pot replicar-se a si mateixa i han comprovat que aquest procés genera noves «branques» de molècules, un desenvolupament en el qual s'observen similituds amb l'evolució biològica.

L'investigador de la Universitat de Groningen Sijbren Otto i el seu grup van identificar fa anys un pèptid -un tipus de molècula formada per la unió de aminoàcids- que tendeix a organitzar-se en anells, que al seu torn s'apilen per formar estructures més complexes. Aquestes piles d'anells eventualment es trenquen, donant lloc a dues estructures similars que es continuen replicant. L'estudi publicat ara a Nature Chemistry constata com aquest procés controlat va donar lloc al laboratori a una nova classe d'anells amb característiques diferents a les inicials.

«Aquest segon grup (d'anells) era descendent del primer», assenyalen els investigadors en un comunicat divulgat per la seva universitat, en què subratllen que «aquest procés és molt similar a com es formen les noves espècies a partir d'altres existents en l'evolució biològica». «La vida va haver de començar en algun punt, però com es va produir aquest salt continua sent un misteri», assenyala el grup d'investigadors.

Processos d'autoorganització

La creació d'éssers vius a partir de matèria inert va haver d'involucrar processos d'«autocatàlisi», en els quals les molècules creen còpies de si mateixes, i d'«autoorganització», en els quals es creen estructures més complexes de manera espontània, segons els científics. El grup d'Otto considera que el seu experiment mostra que «noves espècies poden emergir a partir de l'evolució química». Segons els investigadors, el seu treball amb molècules simples replica «els mateixos patrons» que s'observen en «organismes que es reprodueixen de forma sexual».