El 27 de desembre de 2015 es va inaugurar l'escultura «Solidaritat. Juntes traspassem impossibles», obra de l'escultora gironina Ció Abellí, dedicada a Neus Català, dins dels actes de cloenda de l'any Neus Català. Ubicada a la Plaça de la Joventut d'Els Guiamets (Priorat), poble natal de Neus Català, l'escultura ha estat modelada en argila seguint mètodes tradicionals i materialitzada en resina i pols de bronze per l'empresa gironina Art&Design, sobre mur de formigó i ferro.

El 2015 Neus Català va celebrar el seu 100 aniversari, havent sobreviscut a l'exili, als camps d'extermini nazis i a una llarga vida dedicada a la lluita contra les desigualtats. Nascuda a Els Guiamets, Priorat, el poble ha volgut rendir-li homenatge com a paradigma de persona compromesa amb un pensament coherent. Ella mateixa ha descrit constantment com la duresa de la vida al camp i la fermesa de la seva gent li han donat sempre força per continuar endavant i no defallir, així com un immens desig de solidaritzar-se amb les persones que pateixen en el seu entorn.

Ció Abellí ha concebut l'escultura com una espiga de mans femenines que sorgeixen de la terra i el cep, s'acaronen i prenen força en un cercle mòbil que traspassa murs impossibles i torna als origens. Amb aquesta composició es vol evocar la vida de lluita i supervivència que, com Neus Català, molta gent du a terme per aconseguir un món més just en solidaritat amb els altres.

L'acte d'inauguració del conjunt, que inclou també un element per seure que invita a la reflexió, va estar presidit per les autoritats locals i representants de l'Institut Català de la Dona.

Abellí és també autora de l'escultura dedicada a l'afició del RCD Espanyol a Cornellà/El Prat, el conjunt Escultures per la Pau a Roses, el Monument a la Pagesia de Gavà, així com altres obres públiques a molts municipis de la geografía catalana.