La gironina Ció Abellí dedica una escultura a Neus Català per cloure l´any del centenari

07.01.2016 | 00:00
L´escultora Ció?Abellí amb l´obra ubicada al municipi d´Els Guiamets.
L´escultora Ció?Abellí amb l´obra ubicada al municipi d´Els Guiamets.

El 27 de desembre de 2015 es va inaugurar l'escultura «Solidaritat. Juntes traspassem impossibles», obra de l'escultora gironina Ció Abellí, dedicada a Neus Català, dins dels actes de cloenda de l'any Neus Català. Ubicada a la Plaça de la Joventut d'Els Guiamets (Priorat), poble natal de Neus Català, l'escultura ha estat modelada en argila seguint mètodes tradicionals i materialitzada en resina i pols de bronze per l'empresa gironina Art&Design, sobre mur de formigó i ferro.
El 2015 Neus Català va celebrar el seu 100 aniversari, havent sobreviscut a l'exili, als camps d'extermini nazis i a una llarga vida dedicada a la lluita contra les desigualtats. Nascuda a Els Guiamets, Priorat, el poble ha volgut rendir-li homenatge com a paradigma de persona compromesa amb un pensament coherent. Ella mateixa ha descrit constantment com la duresa de la vida al camp i la fermesa de la seva gent li han donat sempre força per continuar endavant i no defallir, així com un immens desig de solidaritzar-se amb les persones que pateixen en el seu entorn.
Ció Abellí ha concebut l'escultura com una espiga de mans femenines que sorgeixen de la terra i el cep, s'acaronen i prenen força en un cercle mòbil que traspassa murs impossibles i torna als origens. Amb aquesta composició es vol evocar la vida de lluita i supervivència que, com Neus Català, molta gent du a terme per aconseguir un món més just en solidaritat amb els altres.
L'acte d'inauguració del conjunt, que inclou també un element per seure que invita a la reflexió, va estar presidit per les autoritats locals i representants de l'Institut Català de la Dona.
Abellí és també autora de l'escultura dedicada a l'afició del RCD Espanyol a Cornellà/El Prat, el conjunt Escultures per la Pau a Roses, el Monument a la Pagesia de Gavà, així com altres obres públiques a molts municipis de la geografía catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

El simposi internacional «Obra Congrua, 1416», que commemora el 600 aniversari de la...

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

La pols i la neteja és una de les obsessions dels gestors del museu de Manhattan que conserva...

La Nit de Santa Llúcia serà molt urbana a l´Hospitalet de Llobregat

La cultura urbana i la combinació de diferents disciplines artistes marcaran la 66a Nit de...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema