Les inclemències de la crisi econòmica, que segueix fent estralls en el petit comerç, a pesar dels símptomes de recuperació en les xifres macroeconòmiques, s'ha cobrat una nova víctima a la ciutat de Girona. La llibreria Carlemany, situada a la confluència entre els carrers Bernat Boadas i Francesc Civil, a pocs metres de l'antiga fàbrica Teixidor, tancarà les seves portes a finals d'aquest mes de gener, després de més de dues dècades injectant ganes de llegir als gironins amb un catàleg de llibres que abasta tots els gèneres, amb novetats i clàssics de la literatura catalana, espanyola i mundial.

Segons assenyala Joana Teixidor, portaveu de la família Teixidor Oliveda, propietària de l'establiment, els efectes de la crisi econòmica han acabat passant factura. Tot i haver lluitat de valent per no tancar les portes, optimitzant processos, finalment la situació ha acabat sent «insostenible». La responsable de la botiga va subratllar l'etern «agraïment per a tota la clientela que ha seguit fidel a la llibreria Carlemany al llarg de tots aquests anys, i especialment a tots els treballadors que han demostrat el seu compromís amb treball i enteresa».

I és que la dramàtica davallada general en la venda llibres segueix sent un gran problema per a les petites llibreries, que no poden competir amb les grans superfícies, amb més recursos per aguantar el temporal.

Sobre les causes que han conduït els responsables de la Carlemany a veure's obligats a prendre una mesura tan dràstica com és tancar portes, Joana Teixidor n'apunta tres de principals. En primer lloc, «la manca de la lectura, sobretot per part dels nens i adolescents», una tendència que des de l'establiment han pogut comprovar de primera mà, «amb el perfil de clients que acostuma a visitar la llibreria».?

En segon lloc, les nefastes conseqüències de la pirateria en el món editorial. «Nosaltres no venem llibres a les escoles. Un dels nostres puntals eren els llibres d'idiomes. Parlant amb escoles i acadèmies, hem pogut confirmar el que ja sospitàvem des de fa temps. Molts alumnes arriben a les aules amb les tauletes, on s'han descarregat tot el material de manera il·legal». Aquest problema, que ja fa uns quants anys que genera fortes pèrdues en el gremi de llibreters, va adquirir una dimensió més greu que mai el passat any 2015.

La tercera causa, que és «al mateix temps una reflexió i que no només afecta el sector dels llibres, sinó també a la majoria de les petites i mitjanes empreses» és «la manca de consciència de molts ciutadans a l'hora de comprar els productes en comerços de proximitat». I és que segons Teixidor, aquesta problemàtica «té un gran nombre d'efectes col·laterals».?Quan una botiga del barri tanca les seves portes, «no només en surten perjudicats els seus propietaris i els treballadors que es queden a l'atur, sinó també tot el negoci que es genera al seu voltant. L'electricista que s'ocupa del manteniment, el tècnic que l'aire condicionat o l'Ajuntament que deixarà de recaptar uns impostos fixos». Aquesta situació perjudica el teixit local, afavorint la pèrdua de llocs de treball i augmentant la precarietat laboral. Davant d'això, Teixidor creu que canviar el rumb es troba en mans dels ciutadans, que poden «cuidar els negocis locals» anant-hi a comprar, «encara que a vegades calgui pagar un o dos euros de més».

Un somni fet realitat el 1993

El 1993, Joana Oliveda Rigau, apassionada de la lectura i exregidora per CiU a l'Ajuntament de Girona entre 1983 i 1987, va fer realitat el somni d'obrir una llibreria. Per aprendre tot el que calia saber sobre el negoci de llibres, en els primers temps, la Carlemany va treballar conjuntament amb la llibreria Pla Dalmau, que va cessar la seva activitat el 2009, després de 105 anys d'història. Al llarg de dues dècades, l'establiment del carrer Bernat Boades es va convertir en tot un referent del comerç local de la zona de La Punxa, i de la ciutat en general. Ara, després de vint-i-dos anys, víctima d'una crisi que tot ho devora, aquesta botiga de barri deixarà un buit més en el ja castigat teixit comercial de la ciutat.