Fets importants per al 2016

08.01.2016 | 00:00
Fets importants per al 2016

Aquest any que ara comença té en el calendari alguns fets que mereixen ser remarcats des de bon començament.
Any Morera
Uns mots per deixar constància que el 2015, en commemorar els 150 anys del naixement d'Enric Morera, la seva obra ha estat present en molts llocs, aplecs, audicions, concerts... Recordem que fou l'autor de sardanes tan emblemàtiques com: La Santa Espina, L'Empordà, Les fulles seques, La sardana de les monges...

Capital de la Sardana
Cada any una població de Catalunya es denominada Capital de la Sardana, abans era la Ciutat Pubilla. Mentre Calella acaba el seu títol que ha ostentat el 2015 i que s'ha reflectit amb una munió d'actes, el 2016, serà la població de Mollerussa (Pla d'Urgell) la que assolirà aquesta responsabilitat, a tal efecte ja estan programant tota una munió d'actes. El dia de la proclamació serà el dissabte, dia 12 de març. Anotem, que el 2017, la Capital de la Sardana serà Figueres

La sardana de l'Any
La Final de la Sardana de l'Any se celebrarà el dissabte, 7 de maig, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, a 2/4 de 6 de la tarda. Les cobles participants seran la Jovenívola de Sabadell, i una formació especial amb músics que han format part de la cobla Jovenívola de Sabadell durant els seus 40 anys d'existència. La Confederació Sardanista de Catalunya ha arribat a un acord amb l'empresa venedora d'entrades per internet Koobin.com perquè el món sardanista ja pugui comprar localitats per a aquesta final.
En aquest sentit, enguany, la compra de les entrades serà exclusivament a través d'internet a la pàgina https://sardanadelany.koobin.com/index.php?idioma=CA. El preu de totes les localitats és de 15 €. Per poder accedir a la compra cal ser usuari registrat del sistema, un procediment molt senzill a realitzar tot proporcionant un correu electrònic de contacte i les dades personals al formulari que demana aquesta pàgina.

Aplec internacional
L'any 1988, amb l'objectiu de donar a conèixer arreu d'Europa la cultura popular catalana, va néixer l'Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la mostra de grups folklòrics.
Any rere any un tastet de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatja fora del país. Cada edició de l'Aplec Internacional acull uns 25 grups folklòrics del territori, cosa que representa un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1.000 acompanyants que també formen l'expedició catalana. Aquest any, 2016, l'Aplec se celebrarà a Perpinyà (Catalunya Nord) els dies 30 i 31 de juliol.

Diada Universal de la Sardana
Un diumenge a l'any se celebra la Diada Universal de la Sardana, que per a aquest 2016 és previst que sigui el 19 de juny.

BECA JOSEP M. BERNAT
Aquest passat desembre, un Jurat ha atorgat la 21a Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla a Eduard Antolí i Gil, de Viladecavalls. Té 20 anys, és intèrpret de flabiol i tamborí i des del 2013 toca a la cobla La Principal de Terrassa.
El lliurament de la Beca serà ?diumenge, dia 10, al Teatre Armengol de Bellpuig a les 6 de la tarda, durant un concert d'exhibició de les obres que ha estudiat el guanyador per aconseguir la Beca.
L'Eduard estudia flabiol des de l'any 2000, primerament amb en Ferran Miquel i la Isabel Gregori a Viladecavalls i després al Conservatori de Barcelona amb el mestre Jordi Figaró. A més a més, des del 2009 rep classes particulars amb el mestre Jordi León.
Per aconseguir la Beca Josep Maria Bernat, l'Eduard ha hagut d'interpretar una peça obligada del seu instrument. En el seu cas, en tractar-se de flabiol, l'obra ha estat la Sonata número 3 en Si bemoll de Haendel. L'obra de temàtica lliure que ha interpretat a la Final, ha estat Fantasia i Variacions sobre un tema popular italià del mestre Jordi León.
La Beca està valorada en 2.500 € i enguany no s'ha concedit cap accèssit entre els altres 3 finalistes.
El jurat d'aquesta edició l'han integrat en Jordi Molina, en Salvador Parés, en Jesús Ventura i Josep Maria Serracant.

dies de pere mercader a l'escaLa
Es presentà a la sala d'actes de l'Alfolí de la Sal de l'Escala el disc L'Escala recorda... Pere Mercader i Andreu (1885-1969), amb 16 sardanes mai gravades. El disc s'ha estat enregistrat en el marc dels 130 anys del naixement de l'autor, que va coincidir el passat dimarts, 27 d'octubre de 2015. Aquest disc és el 2n volum d'una col·lecció dedicada a compositors escalencs. El recopilatori es va iniciar l'any 2011 amb un disc dedicat a en Josep Vicens, l'Avi Xaxu.
La presentació ha tingut una 1a part amb la interpretació de 6 de les 17 sardanes enregistrades. En aquest sentit, el president de l'entitat sardanista escalenca, Jordi Gallegos, destaca que «el disc recull peces mai gravades, ja que la voluntat de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu és recuperar i fer difusió de l'obra desconeguda dels nostres compositors». A més a més, 2 de les sardanes enregistrades són obres que en Mercader va signar amb el seu pseudònim, Joan Calders. Algunes de les obres són Bona festa, Mirar de verge, El castell d'Empúries, Dansaires cassanencsPlaça de la Coma.
La 2a part de la presentació va consistir en una ballada de 3 sardanes a la Placeta de Pequín.
El disc es podrà comprar al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, a la pastisseria Empori de l'Escala o a través de l'Agrupació (630122744). El seu cost és de 15 €.
En Pere Mercader va ser cofundador de la cobla Selvatana de Cassà de la Selva, el 1913. Va compondre unes 400 sardanes, la més coneguda de les quals és Escalenca La gota d'aigua, amb el citat pseudònim de Joan Calders. Va arranjar peces de concert i ballables.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema