La resposta a la crisi dels refugiats tant de les administracions públiques europees com de les espanyoles «no ha estat l'adequada» i Espanya «podria haver estat més generosa» en aquest tema si es compara amb altres països de renda per càpita menor, segons opina la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

Així ho va destacar ahir el director del Secretariat de la Comissió Episcopal de Migracions de la CEE, José Luis Pinilla, durant la presentació de la campanya Emigrants i refugiats ens interpel·len, la resposta de l'Evangeli de la misericòrdia amb motiu de la celebració, el dia 17, de la Jornada Mundial de l'Emigrant i del Refugiat.

Pinilla va reconèixer que països de l'entorn de l'Iraq i Síria, com Líban o Jordània, «suporten una realitat i atenció als refugiats sensiblement més gran», i va recordar que a Espanya només n'han arribat 20 dels 17.000 previstos.

«És veritat que l'emigrant vol anar al centre d'Europa», va admetre Pinilla, tot afegint que «la foto del nen Aylan va significar un cop molt fort al cor de l'Europa rica», que «també necessita la mà d'obra dels emigrants». Una opinió similar va expressar el bisbe d'Albacete i president de la Comissió Episcopal de Migracions, Ciriaco Benavente, que va indicar que la líder alemanya, Angela Merkel, ha servit d'«exemple» a altres països que en principi estaven «molt poc inclinats a admetre emigrants».

«Hospitalitat+Dignitat» i «Migrants amb drets» són alguns dels missatges de la campanya per a la Jornada Mundial de l'Emigrant i Refugiat, que enguany s'emmarca dins l'any de la Misericòrdia establert pel papa Francesc.