El dissenyador André Courrèges, un de les icones de la moda francesa del segle XX i qui va popularitzar la minifaldilla en la dècada dels seixanta, va morir dijous als 92 anys. Courrèges va morir a la seva casa de Neuilly-sud-Seine, al costat de París, després de més de trenta anys de «combat contra el mal de Parkinson».

André Courrèges va arribar de l'espai als anys seixanta per alliberar la dona de cotilles, popularitzar la minifaldilla o els pantalons, i introduir al món de la moda la seva peculiar visió futurista plena de geometria i impregnada d'arquitectura.

Criat sota l'ala del gran Balenciaga, Courrèges va escurçar un pam faldilles i vestits: l'ésser humà encara era llavors capaç de tot, i, després de conquistar l'espai, podia atrevir-se a mostrar les cames de les dones.

La faldilla trapezi, el «pantacourt» (pantalons pirates) o els seus característics minivestits conformen part del llegat d'un home que, d'alguna forma, es trobava com un peix fora de l'aigua al món de la moda.

El seu terreny eren les formes i l'encant per la geometria, passions nodrides en els seus estudis d'enginyeria de ponts i camins, on es va familiaritzar amb els conceptes bàsics de l'arquitectura.

I després, la llum. El blanc refulgent, el rosa... la seva paleta de colors sempre va estar influïda per la lluminositat. En el perfil que la seva pròpia firma té a la seva pàgina web se'l qualifica, abans de res, com a «esportiu i enamorat de la llum».

Aquest blanc amb el qual Courrèges va sorprendre el 1964 en una de les seves col·leccions més recordades, The Moon Girl, la noia de la lluna.

Enfront del «vestidet negre» de Coco Chanel, el modista va popularitzar el seu «vestidet blanc», autèntic emblema de la marca.

Nascut a Pau, als Pirineus atlàntics, el 1923, als 22 anys va desembarcar a París després dels seus estudis d'enginyeria i poc després, el 1950, va entrar a la casa de Balenciaga, on durant una dècada va aprendre els fonaments de l'ofici.

El 1961, mogut pel seu desig de connectar millor amb les noves generacions i apropar la moda a la joventut, va deixar la firma del mestre espanyol al costat del seu inseparable ajudant Coqueline (amb qui acabaria casat) per fundar la seva pròpia companyia.

Sense trencar del tot amb Balenciaga, Courréges va revolucionar el món de la moda amb propostes que van trastocar els principis conservadors de la societat.

Però el seu impacte no es va notar només des del punt de vista estètic: va voler democratitzar la moda, per la qual cosa va promoure el «prêt-à-porter» i l'ús de materials menys cars que apropessin els seus dissenys a la dona.

Les actrius Catherine Deneuve i Jane Birkin, la model Twiggy o la cantant Françoise Hardy van ser algunes de les seves més famoses clientes. André Courrèges era un dels dissenyadors pop per excel·lència.