Publiquen les cartes eròtiques franceses «La pasión de Mademoiselle S»

La correspondència d'una dama de classe alta va restar oculta durant cent anys en un soterrani

14.01.2016 | 07:18

Com si de l'inici d'una novel·la es tractés, unes cartes ocultes durant gairebé un segle en un soterrani guarden un secret: la correspondència d'alt contingut eròtic d'una dama en la França dels anys vint, que ara es publiquen en castellà amb el títol La pasión de Mademoiselle S.
Simone devia ser una dona de classe alta, encara que no se sap res d'ella, tret que va deixar gairebé 200 cartes en les quals dóna notícia de la seva tòrrida relació amb el seu amant sense escatimar cap detall íntim, amb un llenguatge procaç vetat a una dama de la seva èpocas i condició.
Gairebé un segle van estar ocultes fins que l'ambaixador francès Jean-Yves Berthault les va trobar, per atzar, mentre ajudava a una amiga a buidar un soterrani i va ensopegar amb una cartera de cuir oculta en una caixa sobre la qual havien apilat pots de conserva buits.
Des que va llegir el primer foli es va adonar que «tenien un interès històric» i va pensar que «igual valia la pena publicar-les». Ara, una selecció veu la llum amb l'editorial Seix Barral.
Per aconseguir-ho, Berthault va dedicar «moltes nits i caps de setmana» mentre era ambaixador a Brunei a llegir-les, classificar-les i intentar reconstruir la seva cronologia, ja que molt poques estaven datades. La correspondència es va mantenir entre 1928 i 1930.
En les cartes, Simone posa per escrit les experiències sexuals, entre elles el masoquisme, que viu amb el seu amant, Charles, a qui van dirigides les missives i per qui sent una passió obsessiva.
El que més va sorprendre ?l'ambaixador era la contradicció entre «el classicisme de l'estil -estan escrites en un francès molt bell- i l'ús d'unes paraules tremendament audaces», no pròpies d'una dona de la seva classe social.
I és que, encara que no se sap qui va ser Simone -Berthault va canviar els noms i llocs per protegir la seva identitat-, a través de la lectura es pot endevinar que era d'una família burgesa, amb una bona educació i que viatjava molt.
Encara que la història pot atreure pel seu contingut sexual, també hi ha una lectura que és «la de la passió i el sentit del sacrifici».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Avui comencen tres dies de descompte en el preu de les entrades, però abans cal acreditar-se per...

Milo Rau reflexiona sobre els refugiats a «Mitleid (Compassió)», estrena al Temporada Alta

Un dels capdavanters del teatre documental europeu es pregunta sobre els límits de la compassió i...

ERC demana donar a Barcelona l´oli de Dalí que el Rei té al seu despatx

El grup d'ERC al Senat ha recuperat una petició que va fer l'any 2009 sobre el quadre de Salvador...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema