El papa Francesc condemna fermament la corrupció, perquè diu que no és un pecat més, i rebutja que els homosexuals siguin marginats per l'Església Catòlica en el primer llibre-entrevista sobre el pontífex que sortirà publicat demà dimarts. El volum, que porta per títol El nom de Déu és misericòrdia i ha estat escrit pel vaticanista Andrea Tornielli, es publicarà en més de 80 països, entre ells Espanya, encara que avui els mitjans italians difonen ja alguns extractes.

Respecte a la corrupció, critica amb fermesa a les persones que cometen aquest delicte. "Cal fer una diferència entre el pecador i el corrupte. El primer reconeix amb humilitat ser pecador i demana contínuament el perdó per poder-se aixecar, mentre que el corrupte és elevat a sistema, es converteix en un hàbit mental, en una manera de vida", exposa.

Segons Francesc, "el corrupte és qui peca, no es penedeix i fingeix ser cristià; qui es lamenta per l'escassa seguretat als carrers, però després enganya l'Estat evadint impostos. Amb la seva doble vida, escandalitza". "No és fàcil per a un corrupte sortir d'aquesta condició per realitzar una reflexió interior. Generalment, el Senyor ho salva a través de grans proves de vida, situacions que no poden evitar (...). Cal repetir-ho: pecadors, sí, corruptes, no", insisteix.

En relació als homosexuals, afirma que no han de ser marginats i recorda les seves paraules pronunciades en el vol de retorn de Brasil a Roma el 2013 quan va dir: "Si una persona és gai, busca el senyor i té bona voluntat, qui sóc jo per jutjar-l0?".

"Vaig parafrasejar llavors de memòria el Catecisme de l'Església Catòlica, on s'explica que aquestes persones han de ser tractades amb delicadesa i no han de ser marginades", apunta.

"Sobretot m'agrada que es parli de "persones homosexuals", perquè primer hi ha la persona, amb la seva dignitat. La persona no és només definida per la seva tendència sexual: No oblidem que som tots criatures estimades per Déu, destinatàries del seu infinit amor", prossegueix.

Però no només es refereix a aquests dos assumptes, sinó que Bergoglio reflexiona també sobre la situació en la qual es troben els divorciats tornats a casar, els processos de nul·litat matrimonial o els presos que compleixen condemna a les presons.

Per parlar dels divorciats que s'han tornat a casar, un dels assumptes que més controvèrsia suscita entre els sectors progressistes i conservadors de l'Església Catòlica, el Papa posa com a exemple el cas d'una neboda.

En les converses amb el vaticanista Tornielli, Francesc també al·ludeix a records de la seva joventut i episodis relacionats amb la seva experiència com a pastor per explicar les raons que l'han portat a anunciar aquest Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, que va començar el 8 de desembre i que se celebra fins al proper 20 novembre.

Missa baptismal

El Papa va batejar ahir 26 nens a la Capella Sixtina amb ocasió de la celebració del baptisme de Jesús i va encoratjar els seus pares i padrins a regalar-los "l'herència més gran" que poden donar-los, educar-los en el camí de la fe cristiana.

Francesc va oficiar la seva tercera missa baptismal com a pontífex i va continuar així amb la iniciativa impulsada pel sant Joan Pau II per recordar al calendari litúrgic el dia en què Jesús va ser batejat.