El llegendari músic britànic David Bowie, pioner del «glam rock» i referència de legions d'artistes, ha mort de càncer als 69 anys, i ha deixat l'àlbum Blackstar com a «regal de comiat».

La notícia de la mort del «camaleó», a Nova York, on vivia des de fa anys, va ser anunciada ahir a la seva pàgina de Facebook, on es va indicar que va morir diumenge «serenament, envoltat de la seva família, després d'una valenta batalla de 18 mesos contra el càncer». «Encara que molts de vosaltres compartireu amb nosaltres aquesta pèrdua, demanem respecte a la privadesa de la família durant el dol», diu el missatge, sense donar detalls sobre com serà acomiadat l'artista.

El decés, que ha commocionat els seus milions d'admiradors a tot el món, va ser confirmat pel seu fill, Duncan Jones, que va escriure a Twitter: «Lamento molt dir que és veritat. Estaré desconnectat una temporada. Molt amor per a tots».

Bowie estava casat des de 1992 amb la model somali Imant, mare de la seva filla Alexandria Zahra «Lexi» Jones, i va tenir abans a Duncan, de 44 anys, amb la seva primera esposa, Angela Bowie, que s'assabentarà tard de la pèrdua per estar concursant a Big Brother.

Encara que des de feia temps hi havia rumors sobre el seu estat de salut, la defunció de l´artista ha impactat fins i tot als seus afins, com el productor i amic personal Tony Visconti, qui ha dit que el seu últim àlbum, Blackstar, és «el seu regal de comiat». «Sempre va fer el que volia fer. I ho volia fer a la seva manera i ho volia fer de la millor manera. La seva mort no ha estat diferent de la seva vida: una obra d'art».

El cantant i multiinstrumentalista, conegut per la seva imatge andrògina i enigmàtica sobretot en l´època de màxim èxit, va llançar al mercat el seu últim disc divendres passat, coincidint amb el seu 69 aniversari.

Blackstar, el seu vint-i-cinquè àlbum d'estudi, està ple de simbolismes i, vist en retrospectiva, conté el que semblen referències a la seva pròpia mort. «Mira aquí a dalt, sóc al cel, tinc cicatrius que no es veuen, tinc drama, no pot robar-se, tothom em coneix ara», diu la lletra del primer senzill, Lazarus. Bowie apareix levitant en un llit d´hospital al vídeo d´aquest tema».