El primer llibre del papa Francesc, escrit en forma de conversa amb el periodista italià Andrea Tornielli, i en el qual reflexiona sobre una de les claus del seu pontificat, la misericòrdia, va tenir ahir un padrí de excepció. El còmic i cineasta Roberto Benigni va participar en la presentació del volum en un acte multitudinari que va convocar a més de 600 periodistes, posant la nota d'humor amb el seu estil excèntric i grandiloqüent, però també emocionant en considerar el llibre una «carícia» i «una abraçada» del Papa.

La presentació de El nom de Déu és Misericòrdia. Una conversa amb Andrea Tornielli que va sortir ahir a la venda en 86 països i ha estat traduït a 16 idiomes es va convertir en tot un esdeveniment literari i eclesial amb la presència també del secretari d'Estat , Pietro Parolin.

Francesc ha volgut triar aquest format, una entrevista amb preguntes senzilles i directes, per llançar un dels missatges del seu pontificat: la necessitat de misericòrdia i perdó sobretot des de l'Església catòlica. «Francesc està ple de misericòrdia. La podria vendre a quilos», va explicar Benigni en una presentació molt aplaudida i en què va qualificar de «revolucionari» i «meravellós» al pontífex argentí.

Benigni, capaç de portar al gran públic la bellesa de la cultura com ha fet amb els seus espectacles sobre la Divina Comèdia de Dante, també va voler comunicar la bellesa d'aquest text que va dir que és «com dialogar» amb el papa Francesc en privat. Va assegurar que Francesc sembla que camina cansat perquè «està arrossegant a l'Església cap a un lloc que ningú podia imaginar: la cristiandat». Va afegir que el Papa troba la seva força «en la medicina de la misericòrdia, que busca entre els pobres i en el dolor del món».

Entre bromes, com quan va assegurar que de petit deia que volia ser Papa i davant les rialles que això desencadenava decidir ser còmic, Benigni va recomanar un llibre «per portar sempre a la butxaca» i emocionar-se. «No esperin revelacions, no esperin notícies inèdites, ni una entrevista sobre diversos temes», va tancar Parolin a l'assegurar que el llibre és una mica més que això: «Obre les portes i concedeix el do gratuït de conèixer la misericòrdia».

El vaticanista de La Stampa va assegurar que el llibre és «un gran regal» que ha volgut fer Papa ja que ell s'ha limitat a proposar les preguntes i «encendre la gravadora». La resta és la transcripció del magisteri de Francesc acompanyat de nombroses anècdotes i episodis de la seva vida i que ja ha estat qualificat com l'encíclica sobre la misericòrdia que sempre ha volgut escriure i una mena de «manifest» de l'Any Sant que acaba de començar sobre aquest tema. El pontífex torna a recordar que la missió de l'Església és la d'acollir i no apartar i per això posa també l'exemple dels homosexuals o els divorciats tornats a casar.