A l'estiu de 2014 els germans Roca van tancar El Celler de Can Roca (Girona) i com una gran orquestra se'n van anar de gira per Amèrica amb tot el seu equip. Allà van conèixer ingredients, van cuinar 50.000 plats per a 2.700 comensals i van viure una experiència que es plasma a Cocinando un tributo. Escrit per la periodista gastronòmica francesa María Canabal i il·lustrat amb fotografies de Joan Pujol-Creus, el voluminós exemplar, de cuidada edició, es presenta com a diari d'un viatge gastronòmic sense precedents en què Joan (cuiner), Josep (sommelier) i Jordi (reboster) i el seu equip de 40 persones van ser ovacionats després de cada sopar.

«No vam anar-hi a donar lliçons, sinó a aprendre'n», va explicar ahir en la presentació Josep Roca, que va agrair al BBVA que possibilités la seva gran gira per Houston i Dallas (Estats Units), Ciutat de Mèxic i Monterrey (Mèxic), Bogotà i Lima, a la qual va seguir el 2015 una altra per l'Argentina, els Estats Units i Turquia, i que tornaran a emprendre aquest estiu.

«Va ser la primera vegada que un restaurant 'top' es va enfrontar a un repte que només s'havia assumit en el món de la música: tancar un restaurant, viatjar amb 40 persones, cuinar a sis ciutats amb la màxima excel·lència... Imaginin-se la logística. Va transformar personalment i professionalment les seves vides, i tot això es reflecteix en el llibre», va exposat el director de Comunicació del BBVA, Nacho Tena.

Als germans Roca, que han rebutjat «múltiples propostes» per ?obrir restaurants a diferents llocs del món, els va entusiasmar la idea de portar de gira El Celler de Can Roca. «És un projecte molt potent, molt bèstia, molt atrevit», definia el sommelier, que assegura que des del primer moment tenien clar que havien de començar per Llatinoamèrica.

«És la regió que més ha aportat a la gastronomia a Europa i volíem retre-li tribut. Sense ella no hi hauria ni truita de patates ni pa amb tomàquet», va apuntar. Josep?Roca també va reconèixer que es va sentir «ignorant» i «petit» recorrent mercats en els quals va poder veure 400 varietats de patata o 500 de xile.

En el seu àmbit, el líquid, conèixer la producció artesanal del mescal, la vasta cultura de la cervesa, la revolució del «pulque» o la nova visió dels vins a Baixa Califòrnia, tot això a Mèxic, va ser una de les experiències més atractives. Després de fer viatges de prospecció per amarar-se no només del producte sinó de la cultura gastronòmica de cada país, els germans van dissenyar 60 plats que després van servir en les diferents sopars, alguns dels quals es van quedar per un temps en el menú d'El Celler de Can Roca. Fotos de tots ells i les seves corresponents receptes es troben incloses a Cocinando un tributo (Roca Llibres), que ja es pot adquirir per uns 50 euros en totes les llibreries de tot Espanya.

També hi ha imatges que mostren el cansament de l'equip després del repte de cuinar sopars per a fins a cent persones, moltes vegades en llocs que implicaven desafiaments logístics; als Roca recorrent mercats amb ulls curiosos de nen, les vaixelles que van comprar expressament a cada ciutat, i les cartes que Josep Roca enviava als seus germans amb els seus descobriments en els viatges de prospecció.

Els diàlegs amb tres xefs

El llibre inclou també tres converses de Joan Roca amb Enrique Olvera (Mèxic), Elionor Espinosa (Colòmbia) i Gastón Acurio, tres cuiners «compromesos amb la recuperació de l'orgull dels seus països a través de productes i tradicions», va destacar d'ells el sommelier. Per a María Canabal és el seu dècim llibre i no dubta a afirmar que «és, de lluny, el més intens». No només per acompanyar-los durant la gira, que va ser «esgotadora», sinó perquè «resulta molt difícil resumir sis setmanes» i «tot el que ells fan es mira amb lupa i no pots decebre el lector».