Dins del que coneixem com a moviment pictòric és notori que la gran majoria d'artistes pintors plasmaren en ses teles dibuixos i pintures dedicades a la sardana.

Ens plau, avui, oferir-vos una pintura de Ramon Casas i Carbó, en el 150 aniversari del seu naixement (Barcelona, 1866 - 1932). Va ser un pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l'Impressionisme i impulsor del Modernisme.

En les seves estades a la ciutat d'Olot, quedà encisat de la nostra dansa i ens deixà aquesta tela de gent ballant la sardana al redós de la font de Sant Roc, obra plena de lirisme, colorit i fina sensibilitat.

Aprofitem aquest esdeveniment per anomenar diversos pintors que han deixar mostres del seu art inspirant-se en la sardana: Pilarín Bayés, Xavier Cugat, Salvador Dalí, Joan Junceda, Xavir Nogués, Ricard Opisso, Pablo Picasso, Santiago Rusiñol, Rafael Duran Camps, Domènec Fita, Lluís Roura, Lluís Bossc Martí, Josep M. Sert, Josep M. Subirachs, Xavier Carbonell, Modest Cuixart, Kim Domene, Josep M. Tharrats, Josep M. Vayreda... i un llarg etcètera.

APLECS 2016

Les entitats sardanistes preparen ja llurs aplecs, que més o menys seran com els de cada any, amb alguns canvis molt puntuals.

Cal aclarir que Aplec, amb l'ample sentit de la paraula és una trobada de persones que es realitza sovint a l'aire lliure i al voltant d'una temàtica determinada. Tenen un origen religiós i se celebren arreu del territori de parla catalana. Caldria destriar els que són merament sardanistes i els que estant vinculats a un tema religiós.

Per aquest 2016, hem comptabilitat que es celebraran a Catalunya, Catalunya Nord, Andorra i altres indrets del món uns 200 Aplecs, dels considerats Aplec de Sardanes.

A Girona hi hauran els de: Banyoles, Caldes de Malavella, Campdevànol, Celrà, Figueres, Flaçà, Girona, la Bisbal, l'Escala, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Peralada, Portbou, Ripoll, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Pallerols, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Referents a Aplecs d'ermites, hom queda astorat de la gran quantitat que n'hi ha, mostra de la devoció que els nostres avantpassats posseïen. La propera setmana publicarem els que tenen lloc a les nostres comarques.

SOM CULTURA POPULAR

Tindrà tindrà lloc a Barcelona del 21 al 24 de gener de 2016 al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu, una mostra de cultura popular que pretén ser un gran exponent de la cultura popular catalana. Durant prop de 4 dies. D'entre totes les activitats programades, la sardana i la cobla hi tenen una presència important gràcies a la participació de diverses entitats sardanistes, d'entre els quals, la Confederació Sardanista de Catalunya.

Trobareu cursets de sardanes, la presentació del llibre La Nostra estimada sardana, una ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona amb exhibició de la colla Xàldiga, venda de llibres i CD's, estand informatiu de vàries entitats (la Confederació, la Unió de Colles, l'Obra del Ballet Popular, la Coordinadora d'entitats sardanistes de BCN...).

Tanmateix, volem destacar-vos que dissabte 23 a la tarda (Espai Bóta, 19 hores) tindrà lloc la presentació de la Guia de mitjans sardanistes que recull bona part dels mitjans de comunicació que dediquen un espai a la sardana (revistes, programes de ràdio, blogs...) amb un col·loqui-presentació amb diferents ponents conduït pels periodistes Quim Rutllant i Esther Plana.

La Mostra recull també les propostes per a escolars i professionals de la cultura que tenen com a fil conductor els materials tradicionals, i farà més visibles que mai les actuacions de cultura popular que tindran lloc principalment durant el cap de setmana a l'esplanada de Can Fabra i que ompliran de música i dansa un espai pensat per viure la festa i compartir experiències.

NOTA DE LA CONFEDERACI" SARDANISTA DE CATALUNYA

La CSC ens envia aquesta nota: «Volem avisar, com sempre amb la voluntat d'oferir la informació el més acurada possible, que a l'Infosardana de gener del 2016 enviat al seu dia s'indicava, a la notícia sobre les Bases dels Premis Capital de la Sardana, que existeixen 4 categories de Medalles al Mèrit i a continuació només se n'enumeraven 3. En efecte, només n'hi ha 3. El número 4 era un error de picatge. Us preguem si us plau que en prengueu nota i feu les esmenes corresponents.

Lamentem si aquesta imprecisió us ha destorbat i esperem que sapigueu disculpar-nos.»