El Festival d'Art Independent Pepe Sales, que enguany es dedica a la figura de l'escriptor Roberto Bolaño, es presenta oficialment aquest dilluns. Per anar escalfant motors, ja s'ha difós un clip d'homenatge a l'autor de «Los detectives salvajes» i antic col·laborador de Diari de Girona.

Lluís Llamas i Consol Ribas, responsables de La Penyora i organitzadors del festival, consideren que Bolaño mereix «un homenatge a la seva manera de viure i de veure la vida».

«El talent és al carrer i aquest és un festival que es fa per amor a l'art, per homenatjar gent que ha viscut i ha treballat per amor a l'art», expressa Consol Ribas com a lema motivador del Pepe Sales.

El festival, que en anteriors edicions ha homenatjat Miquel Bauçà, Pedro Casariego, Juan Eduardo Cirlot o Renée Vivien, es durà a terme a finals del mes de gener de 2016 als escenaris habituals del cinema Truffaut, on trindran lloc les projeccions audiovisuals, i al Centre Cultural La Mercè, que acollirà les exposicions artístiques, els concerts i les actuacions de dansa, entre altres disciplines. Els artistes i les dates estan pendents de confirmació.

Roberto Bolaño va travessar un calvari que no queda tan lluny del que viuen avui els emigrants i refugiats de Síria i d'altres països que perden la casa i han d'abandonar la seva terra.

Bolaño va néixer a Santiago de Xile i va emigrar a Mèxic amb la seva família, on va passar l'adolescència i va decidir que seria escriptor. A principis del 1970 va tornar a Xile però el va atrapar el cop d'estat dels militars d'Augusto Pinochet contra el socialista Salvador Allende.

Després de retornar a Mèxic per participar en la creació del moviment literari de l'Infrarealisme, Bolaño va rebutjar una possibilitat d'exili al nord d'Europa i va preferir traslladar-se a Barcelona. L'any 1981, amb 28 anys d'edat, va arribar sense papers ni permís de treball a una Girona on va experimentar l'exclusió social, com queda reflectit al seu text autobiogràfic Prosa de Otoño en Gerona.

Bolaño va viure a partir de 1985 a Blanes amb Carolina López. No serà fins al 1998 que veu reconeguda la seva creativitat amb la concessió del premi Herralde de novel·la per Los Detectives Salvajes. Un any més tard rep el premi Rómulo Gallegos.

Roberto Bolaño, que va col·laborar amb regularitat al Diari de Girona, està considerat el renovador de la literatura llatinoamericana. L'escriptor va morir l'any 2003 a Barcelona, víctima d'una insuficiència hepàtica.