Dimecres, dia 20 de gener. És fosc encara, ben fosc... L'església parroquial curulla de gent, ben calçats i amb un bastó a la mà. A les 7 del matí, el Sr. Rector mossèn Joan Carreras dirà la missa solemne i tot seguit, el que tothom esperava: ix de la sagristia el pelegrí, que mai ningú sabia qui era fins el moment de la seva aparició. "bviament sorgeixen els comentaris, és el noi de can... el fill de la...

El novell pelegrí es posa davant la comitiva que els ha de portar per camins i caminois fins a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners, per complir la prometença que s'efectuà fa més de 500 anys. L'anada és amplament de caire religiós, uns 40 quilòmetres que es fan entre rosaris, jaculatòries, oracions... Al vespre s'entra a Santa Coloma, al redós de l'ermita, allà s'espera la comitiva bo i ballant sardanes. Arribats que són entren a la capella de Sant Sebastià, allà es fan les cerimònies habituals.

A continuació, el Pare Pelegrí visita també l'església parroquial, on lliura el salconduit i l'almoina i rep els certificats de les autoritats locals, civils i religioses, acreditant el compliment del Vot. La jornada conclou amb la retirada del Pare Pelegrí al seu allotjament.

El 21 de bon matí, després d'haver oït missa es reforma la comitiva amb al Pare Pelegrí al davant i es retorna cap a Tossa, pel mateix camí, ara, però amb mostres de gaubança i alegria, cantant cançons alegres i xirois, en cada casa que passen són obsequiats amb galetes, fruita seca, dolçaines, vi bo...

Ja és fosc quan arriben a Tossa. Una multitud els espera, car romanen contents puix un any més «s'ha complert el vot». La comitiva visita primer la capella de la Mare Déu dels Socors i després, amb atxes enceses es fa una processó per tot el poble, essent d'una meravella plàstica admirable, seguici que s'acaba a l'església parroquial i finalitza la tradició del Pelegrí de Tossa.