Empúries ha publicat Blat, del lleidatà Josep M. Pagès, guanyadora de l'última edició del premi de novel·la curta Just Manuel Casero, convocat per la Llibreria 22 de Girona, que explica, entre prosa i poesia, dues històries paral·leles que reflexionen sobre la dualitat interna i la presència de l'altre, va dir ahir el seu autor.

Blat explica la història de dos personatges que tenen molt en comú, però que estan separats en espai i temps i que són desconeguts: un d'ells és Tomàs, un tipògraf que assisteix a un matrimoni a Lleida i se sent fora de lloc en adonar-se que ha deixat de costat el seu món interior, i un personatge anònim que intenta escapar i creuar una frontera, en un ambient nocturn i fantasiós.

«Hi ha una relació i un vincle íntim entre aquests dos personatges, Blat parla sobre la dualitat i sobre tot el que ens pot unir a les persones tot i ser diferents i desconegudes, com és el problema d'identitat», va dir Pagès ahir en la presentació del llibre, a Barcelona, i va admetre sentir-se en part «identificat» amb tots dos.

Per crear aquests personatges, l'autor es va inspirar en la vida dels germans Víctor i Màrius Torres, el polític i el poeta, molt diferents entre ells i separats per la Guerra Civil espanyola.

La novel·la, enigmàtica, intensa i breu, recorre la ment conscient i inconscient dels seus personatges a través d'una narrativa poètica en la qual es barregen els records amb els sentiments, i està plena de simbolismes, entre ells el del blat.