Un estudi de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva (Leipzig, Alemanya) ha constatat l'existència de llaços de confiança entre ximpanzés considerats amics, cosa que suggereix, segons els seus autors, que aquests sentiments tenen una llarga història al darrere. El treball, publicat avui a la revista Current Biology, va partir de la base que els éssers humans, en moments importants, confien en gran mesura només en els seus amics més propers.

«En el nostre estudi hem investigat si els ximpanzés mostren un patró similar i brinden la seva confiança de forma selectiva a aquells individus als quals estan units de forma més estreta. Els nostres resultats suggereixen que és així», destaca l'investigador Jan Engelmann.

El seu treball revela que les característiques actuals de les amistats entre éssers humans tenen paral·lelismes en els llaços socials detectats entre primats. Investigacions prèvies ja havien constatat relacions similars a l'amistat entre els ximpanzés, animals que, per exemple, prefereixen alguns dels seus congèneres respecte d'altres.

A l'Institut Max Planck van decidir comprovar si aquestes relacions es basaven en la confiança i van observar durant cinc mesos les interaccions de quinze ximpanzés a Kenya per identificar, a partir del seu comportament diari, qui es podia considerar amic de qui. Llavors els van plantejar un joc per parelles, en el qual un ximpanzé podia triar entre tirar d'una corda amb la qual aconseguien immediatament uns pocs trossos de fruita, o estirar una altra que proporcionava al seu company un suculent botí de plàtans i pomes, però al qual només tindria accés el primer si el seu col·lega decidia compartir-lo.

Cada ximpanzé juga dues vegades amb un «amic» i altres 12 amb un «no amic» i es va comprovar que confiava molt més en els primers.