Els ximpanzés també tenen millors amics

15.01.2016 | 07:09

Un estudi de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva (Leipzig, Alemanya) ha constatat l'existència de llaços de confiança entre ximpanzés considerats amics, cosa que suggereix, segons els seus autors, que aquests sentiments tenen una llarga història al darrere. El treball, publicat avui a la revista Current Biology, va partir de la base que els éssers humans, en moments importants, confien en gran mesura només en els seus amics més propers.
«En el nostre estudi hem investigat si els ximpanzés mostren un patró similar i brinden la seva confiança de forma selectiva a aquells individus als quals estan units de forma més estreta. Els nostres resultats suggereixen que és així», destaca l'investigador Jan Engelmann.
El seu treball revela que les característiques actuals de les amistats entre éssers humans tenen paral·lelismes en els llaços socials detectats entre primats. Investigacions prèvies ja havien constatat relacions similars a l'amistat entre els ximpanzés, animals que, per exemple, prefereixen alguns dels seus congèneres respecte d'altres.
A l'Institut Max Planck van decidir comprovar si aquestes relacions es basaven en la confiança i van observar durant cinc mesos les interaccions de quinze ximpanzés a Kenya per identificar, a partir del seu comportament diari, qui es podia considerar amic de qui. Llavors els van plantejar un joc per parelles, en el qual un ximpanzé podia triar entre tirar d'una corda amb la qual aconseguien immediatament uns pocs trossos de fruita, o estirar una altra que proporcionava al seu company un suculent botí de plàtans i pomes, però al qual només tindria accés el primer si el seu col·lega decidia compartir-lo.
Cada ximpanzé juga dues vegades amb un «amic» i altres 12 amb un «no amic» i es va comprovar que confiava molt més en els primers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

The Toy Dolls
L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

El festival internacional de música avança els primers noms i posa a la venda les entrades per al...

Un figuerenc contra els nazis

Un figuerenc contra els nazis

La revista "Sàpiens" desvela la fascinant història del desconegut heroi de la Segona Guerra Mundial

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

A més, la guia d'aquest any donarà a "molts" establiments les dos estrelles i a "moltíssims" una

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

Els estudis arrencaran a partir del curs 2019-2020 i s'oferiran a través d'un centre adscrit al...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema