El nou conseller de Cultura, Santi Vila, va rebutjar ahir l'etiqueta de defensor dels toros i va assegurar que no ha estat mai una persona protaurina. "Jo, senzillament, per una raó de principi liberal quan es va discutir aquesta qüestió a Catalunya, vaig dir que no era partidari de prohibir massa res, especialment vinculat a la cultura", va subratllar Vila en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. "Si a mi algú em pregunta si portaria el meu fill als toros jo diria que no, perquè és un acte massa violent per la sensibilitat del segle XXI", va continuar el conseller de Cultura, que sí que va reconèixer haver assistit a diverses corrides de toros a Ceret i les va definir com una "experiència antropològica".

Paral·lelament, Vila va prometre endegar un diàleg fluid amb tot el sector cultural català i va apostar per "democratitzar l'accés a l'art". "És absolutament imprescindible que en aquests primers cent dies el que fem des de la conselleria sigui sobretot escoltar. La gent ja ens anirà coneixent, serem molt accessibles", va avançar el conseller de Cultura, que va destacar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha demostrat la seva sensibilitat vers el món cultural en la seva etapa com a alcalde de Girona. "La cultura s'ocupa de contribuir a crear les condicions perquè els ciutadans siguin lliures", va manifestar Vila.

El conseller, d'altra banda, va considerar que Catalunya "és un país raonablement madur en equipaments", però va alertar que hi ha "grans institucions culturals que tenen greus problemes". "Hem de millorar els pressupostos i a les grans institucions culturals del país els hem de garantir estabilitat", va afirmar.

"Sí" al Museu d'Arquitectura

Vila va aprofitar igualment l'entrevista per reivindicar el cinema d'autor: "Té la funció de despertar consciències i incomodar-nos. S'ha de cuidar", va remarcar, tot posant especial èmfasi en la importància del Pla Nacional de Lectura i apostant per tirar endavant el Museu d'Arquitectura de Barcelona, un projecte aparcat pel propi govern de Colau. "Tenim mainada de tot el món que ve a estudiar arquitectura a Catalunya i això ho hem de cuidar. És un museu oportú? Segur. Altra cosa és si en el més immediat curt termini aquesta ha de ser una prioritat absoluta", va reflexionar el conseller de Cultura, que va confirmar tenir una "il·lusió absoluta" pel seu nou càrrec. "Jo sóc de lletres, i per tant la conselleria de Cultura em queda propera", va reblar.