Sopa de Cabra posa a prova el nou disc "Cercles" al Liceu

Josep Thió: "Havíem pensat fer sonar Sex Pistols de música d'ambient per confrontar la música popular i la culta"

18.01.2016 | 07:04
El tàndem Josep Thió i Gerard Quintana, en el concert de l´estiu passat a Sant Feliu de Guíxols.

Josep Thió s'ha més que doctorat com a compositor i guitarrista damunt dels escenaris, però de moment no sap si es doctorarà també en Arquitectura. El músic va acabar fa un any la graduació en Arquitectura a la Universitat de Girona. Si bé no sap si continuarà els estudis superiors, sí que aspira a dur a terme les primeres pràctiques com arquitecte, encara que la professió estigui tot just aixecant el cap després d'anys de caiguda de la construcció. "La feina de músic és molt inseguira", diu qui sí que té clar que la pràctica laboral és fonamental per continuar formant-se després dels estudis teòrics. Thió no treballa en aquest moment en cap projecte arquitectònic. "Hauré de començar fent d'aprenent", admet.

El debut de Sopa de Cabra al Gran Teatre del Liceu convida a rememorar aquella cèlebre frase de John Lennon quan va saber que la reina d'Anglaterra era present entre el públic: "Els dels seients més barats poden aplaudir. La resta que facin sonar les joies". Però els Sopa estaran més concentrats avui en la sofisticada posada en escena de la presentació de 'Cercles' (RGB Suports), un àlbum que destil·la el so més pur i més personal del grup.

Josep Thió, guitarrista i compositor de Sopa, ha confessat que per a la gala d'avui al Liceu volien fer sonar Sex Pistols de música d'ambient, abans de començar el concert, seguint aquest joc del rock i la música popular contraposada a la música culta del que era abans el Liceu. "Però ara el Liceu és un equipament públic i, com a tal, s'ha obert a tot tipus de música, i el que hem de fer és aprofitar-lo, tant els músics com el públic. Ens feia gràcia posar els Sex Pistols però potser no ho farem".

Mentre respon l'entrevista del Diari de Girona, Thió declina mostrar eufòria per l'èxit comercial que està registrant 'Cercles', que malgrat ser un disc cantat en català, s'ha situat entre els més venuts a les llistes de l'Estat espanyol, i també és molt escoltat en streaming a Spotify. "Jo no sé amb quins grups ens hem de comparar Sopa de Cabra per poder dir que tenim èxit de vendes, i encara menys després de 15 anys de no treure disc amb cançons noves".

Compositor de l'àlbum

El compositor de tota la música de Cercles (la lletra ha anat a càrrec del cantant, Gerard Quintana), opina que el concert d'aquesta vesprada (20 h) ha de servir per veure "com el públic rep aquestes cançons, quines emocionaran més... És la darrera prova necessària un cop has tret el disc, finalment estrenar-les davant de la gent, i això sí que ens fa il·lusió".

Si la primera cançó de Cercles, titulada Dolços Plans, presenta al disc un acompanyament d'orquestra, com s'escoltarà en directe? "Aquesta és una sorpresa", diu Josep Thió, que d'altra banda revela que el concert d'avui tindrà convidats com Joana Serrat i Xarim Aresté, i una posada en escena sofisticada, a l'estil dels grans grups del pop-rock internacional, amb una gran pantalla amb projeccions, molt en la línia del que es va veure en la gira de l'estiu passat. "La posada en escena de l'estiu passat era com un assaig del que volem fer aquest any, continuarem amb les projeccions, efectivament, i aquest és l'espectacle que presentem avui al Liceu".

La banda té previst anunciar dilluns les poblacions de la nova gira, que a més a més de les noves cançons de 'Cercles' inclourà cançons clàssiques de la banda nascuda a la dècada del 1980 al Carrer dels Torrats de Girona. "El disc dura tres quarts d'hora i els nostres concerts duren dues hores, evidentment inclourem cançons antigues".

Sopa de Cabra ha anat consolidant-se durant aquestes tres dècades i ha impactat amb força la memòria col·lectiva, com ho proven les llistes de les cançons més reproduïdes, en les quals es pot trobar una vintena de temes dels gironins. "'Camins' i 'L'Empordà' segur que les tocarem, i totes les altres que tocarem i no són noves seran clàssics", avança Thió.

Un èxit també comercial que neix i es desenvolupa a la regió de Girona per projectar-se sobre tot Catalunya, sense menystenir els seguidors que Sopa té arreu de les terres de parla catalana.

La discogràfica de Sopa és de Girona (RGB Suports) i l'empresa de management és de Figueres (Promo Arts Music).

Josep Thió i Gerard Quintana formen tàndem a l'hora de compondre la lletra i la cançó, però van per separat. Quintana fa la lletra i Thió fa la música. "Jo faig a casa les cançons cantades amb guitarra, en 'na-na-na' o anglès macarrònic, onomatopeies o sons que emulen la música cantada però no diuen res, i després les posem en comú. Fa molts anys que funcionem així".

Aquesta manera de funcionar del grup, el caràcter de cadascun dels seus components, la seva personalitat, han donat un so molt concret que s'ha anat definint fins arribar a la personalitat rotunda de 'Cercles'. "Quan jo toco la cançó a casa sona a Josep Thió; quan porto la cançó al local d'assaig i la posem en comú ja agafa una altra sonoritat, i quan la canta en Gerard ja n'agafa una altra... Qualsevol d'aquestes cançons que he fet té una vida amb els altres intèrprets que la porten cap a un altre lloc i al final és reconeixible, i això és el que fa que la gent pugui dir que sona a Sopa de Cabra".

Sobre les lletres de Gerard, Thió assegura que "hi treballa molt" i són lletres que aparentment pot semblar que no diuen gran cosa, però "amb el pas del temps t'adones de la profunditat que tenen", conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema