Els lletrats del Govern aragonès i de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena es van enfrontar ahir als jutjats d'Osca als de la Generalitat i del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per reclamar la devolució de les pintures murals romàniques del Monestir de Sixena. En la primera sessió de la vista que se segueix al jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca, la jutge va acceptar incorporar a la causa un document del Vaticà que legitima la delegació de poders feta a l'Executiu aragonès per la mare federal de les monges santjoanistes, titulars dels béns de cenobi, per instar la reintegració de les pintures.

Aquest document va ser impugnat per la part catalana, que fonamentava la seva estratègia processal en la falta de legitimitat del Govern aragonès per pledejar en nom de les santjoanistes, en entendre que la seva acceptació constitueix un atac a la "línia de flotació" de la seva defensa.

La jutge va rebutjar tant la impugnació com la petició de suspensió feta pels lletrats catalans per estudiar a "fons" les implicacions processals del document i va iniciar el torn de proves testificals i pericials.

El desembre de 1992, la Generalitat va subscriure un contracte amb les monges santjoanistes. Segons va declarar l'exconseller de Cultura Joan Guitart, el document responia a la "intenció" de la comunitat religiosa de fer una donació de la propietat per tal que les pintures no sortissin "mai més" del MNAC. El restaurador de Barcelona Josep Gudiol va extreure les pintures l'any 1936 després d'un incendi que va destruir l'edifici, a l'inici de la Guerra Civil.