Un nou estudi data l'origen del gos domèstic fa 33.000 anys al sud-est de l'Àsia

El treball, realitzat per anàlisi genòmica, actualitza les restes arqueològiques més velles, de 15.000 anys

20.01.2016 | 07:13

Un nou estudi de científics xinesos sobre l'origen del gos domesticat, un assumpte en el qual l'arqueologia no acaba de posar-se d'acord, assegura que els primers cans que van viure amb l'ésser humà ho van fer fa 33.000 anys al sud-est d'Àsia. La investigació, realitzada per l'Institut de Zoologia de Kunming, al sud de la Xina, va arribar a aquesta conclusió després d'examinar seqüències genòmiques de 58 cànids, inclosos 12 tipus de llop gris (possiblement l'avantpassat salvatge més proper del gos), 27 gossos primitius i 19 races actuals.
Mitjançant aquests genomes, l'institut, dependent de l'estatal Acadèmia Xinesa de Ciències, va elaborar un mapa que mostra l'expansió del gos al llarg de milers d'anys, i mostra un lapse d'uns 20.000 anys entre els primers animals d'aquesta espècie domesticats al continent asiàtic i els d'altres parts del món.
De fet, les primeres restes arqueològiques que fins ara havien mostrat convivència de gossos amb éssers humans daten de fa 15.000 anys i van ser trobades en jaciments paleolítics situats a les planes de l'actual Rússia. En aquesta època, «una subespècie de gossos ancestrals va començar a emigrar a Orient Mitjà, Àfrica i Europa, a la qual van arribar fa 10.000 anys», va assenyalar Wang Guodong, autor de l'estudi.
Va ser també llavors (fa entre 16.000 i 13.000 anys) quan els primers humans van migrar a Amèrica, a través de l'actual estret de Bering (llavors gelat per les glaciacions), i d'acord amb Wang ja estaven acompanyats per gossos domesticats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema