Temporada Alta torna a creuar l'Atlàntic. La quarta edició del festival a l'Amèrica Llatina, que estrena subseu a Lima, portarà als escenaris del continent tres produccions catalanes de teatre de text i creació contemporània. Baro d'Evel hi preestrenarà El vacío del otro, el seu nou muntatge de dansa i circ; Ivan Benet hi portarà per primer cop la versió castellana del seu Informe para una academia, i David Espinosa hi desembarcarà amb el seu teatre lil·liputenc de Mi gran obra (un proyecto ambicioso).

Entre el 29 de gener i el 18 de febrer els espectacles es veuran a les capitals d'Argentina, Uruguai i el Perú, en una edició del festival que, per primer cop, s'obrirà també a la creació de l'Amèrica Llatina.

Així, a mes de les tres produccions catalanes, una nova edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, i el curtmetratge de The ONE project, hi haurà cinc espectacles de Mèxic, Xile, Uruguai, el Perú i l'Argentina.

Temporada Alta a l'Amèrica Llatina té l'objectiu de convertir-se en trampolí i plataforma de promoció de la dramatúrgia catalana a l'altra banda de l'oceà. La iniciativa arriba avalada per les xifres de públic i espectacles que s'han pogut veure en edicions anteriors. Han estat disset artistes i obres catalanes, que han atret prop de 8.200 espectadors, unes xifres que es poden ampliar amb la incorporació de Lima.

Els tres creadors Baró d'Evel, Ivan Benet i David Espinosa, que actuaran entre el 29 de gener i el 18 de febrer, fins ara no havien actuat mai a l'Amèrica Llatina.

Les tres propostes recorreran els escenaris de Timbre4 a Buenos Aires, la Sala Verdi i el Centro Cultural de España de Montevideo i per primer cop el teatre de l'Aliança Francesa de Lima.

Però el Temporada Alta a l'Amèrica Llatina no acaba aquí. Als tres països també s'hi projectarà el curtmetratge The missing part, dirigit i protagonitzat per Baro d'Evel, que és el primer capítol de The ONE project, la iniciativa que uneix món teatral i cinematogràfic impulsada pel Temporada Alta, l'Arts Santa Mónica i la productora Nanouk Films.

A Buenos Aires també s'hi celebrarà la quarta edició del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, que tindrà com a representants catalans Clàudia Cedó i Ramon Madaula (guanyadora i finalista, respectivament, de l'edició 2015 a Girona). S'enfrontaran a dos actors argentins escollits pel dramaturg Mauricio Kartun: Leandro Airaldo i Patricia Suárez.

Per primer cop, la programació catalana es complementarà amb espectacles de cinc països convidats: Mèxic, Xile, Uruguai, Perú i Argentina. L'obra Está escrita en sus campos, de la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol, que es va veure al Temporada Alta 2015, acompanyarà les quatre propostes catalanes a les sales dels tres països.

A Buenos Aires s'hi veuran els muntatges A lo mejor te encuentro de Vaso Teatro (Mèxic), Groenlandia de La màquina del arte (Xile), Ye Katherina de The Naidens Company, Lo que los otros piensan de Domingo Milesi (Uruguai) i Quien lo probó lo sabe de Los del verso (Argentina). A Lima s'hi programarà l'espectacle Los regalos. Una historia de Hombres de familia de Fernando Castro (Perú).

En total, entre les produccions catalanes i les internacionals, en aquesta quarta edició hi haurà 49 funcions, acompanyades de xerrades i activitats paral·leles.

El darrer Temporada Alta a Amèrica Llatina, celebrat a Buenos Aires i Montevideo, va aplegar prop de 4.000 espectadors en un total de 34 funcions, amb una ocupació propera al 90%, segons dades de l'organització, que treballa des de les oficines a Salt de l'empresa gironina Bitò Produccions.