Amb 100 escassos mil·límetres de pluja a l'any i una gran taxa d'evaporació a causa de les altes temperatures, els Emirats Àrabs Units van assedegats d'un recurs per a ells «molt més important» que el petroli: l'aigua dolça, per proveir els seus 9,5 milions d'habitants i els prop de 3 milions de turistes. Així ho reconeix Sultan Al Jaber, ministre d'Estat del país, i enviat especial d'Aigua i Canvi Climàtic d'una zona del planeta on els aqüífers amb prou feines es recarreguen i la situació és susceptible d'empitjorar per l'escalfament, segons ha advertit una recent investigació publicada a Nature Climate Change, que va considerar que el Golf es pot tornar inhabitable a finals de segle.

En aquest context, els Emirats busquen atraure els millors investigadors del món experts en tècniques per estimular els núvols perquè els ajudin a incrementar la quantitat de pluja que cau d'aquests. Per això han creat el Premi de Recerca per a la Millora de la Pluja, dotat de cinc milions de dòlars que en la seva primera edició es repartiran tres científics guanyadors: Musataka Murakami, de la Universitat de Nagoya (Japó); Linda Zou, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Masdar a Abu Dhabi, i Volker Wulfmeyer, director de l'Institut de Ciències Físiques i Meteorològiques de la Universitat de Hohonheim (Alemanya).

El premi, atorgat durant la Setmana de la Sostenibilitat d'Abu Dhabi, ha rebut un total de 78 propostes científiques de 25 països diferents, entre elles dues d'Espanya, que els organitzadors prefereixen no revelar, atès que poden concursar de nou en la segona edició, que acaba d'obrir-se. No obstant això, la ciència per a la millora de la pluja no és nova en aquest país, que des de 1990 compten amb un Programa Nacional d'Investigació dedicat a aquesta matèria, en el qual, des de 2001, compten amb la col·laboració de NASA i del Centre Nacional d'Investigacions Atmosfèriques de Estats Units, a Boulder (Colorado).

Estimulant la pluja

A dia d'avui, el programa compta amb 60 estacions meteorològiques estratègicament distribuïdes per tot el país, una xarxa de seguiment atmosfèric i sis avions King Air C90 dotats amb tecnologia i equips especialitzats en estimulació dels núvols i investigació atmosfèrica a l'aeroport d'Al Ain (a l'Emirat d'Abu Dhabi, proper a la frontera amb Oman).

Alya A l'Mazroui, responsable del programa, explica que els processos per estimular els núvols requereixen 72 hores de preparacions i condicions meteorològiques apropiades. Un cop es donen, els pilots ascendeixen una mitjana de 2.500 metres sobre la superfície per assolir els núvols, en què injecten flamarades que contenen una barreja de sals que atreuen vapor d'aigua, incrementant la mida de les gotes d'aigua.