La condició de rector de Tossa de Mar ha donat a Joan Carreres i Péra l'oportunitat d'escriure, des de l'òptica dels valors cristians, sobre fets de la vida laica. Els seus textos han anat apareixent els darrers 25 anys al Diari de Girona, on va col·laborar assíduament del 3 d'octubre de 1990 fins al 30 de maig de 2014. Una selecció d'aquests textos, on s'aborda des de la inauguració d'un geriàtric fins a la processó del Pare Pelegrí, passant per la gastronomia, les festes populars o el simple pas del temps, han quedat recollits al llibre Tossa. Fulls de Calendari. Cròniques viscudes d'un rector de la costa (Editorial Claret), que es presentarà avui (19.45h) a la Casa de Cultura de Tossa de Mar, en un acte al qual han confirmat la participació l'alcadessa Gisela Saladich, l'arxiver David Moré i l'estudiós Mario Zucchitello, a més de l'autor.

«Són columnes periodístiques presentades cronològicament a manera de fulls de calendari», ha explicat Carreres i Péra, que als 70 anys d'edat manté l'activitat que requereix la rectoria de la parròquia de Tossa de Mar, tasca que compagina amb les classes a la Facultat de Teologia de Catalunya i també a l'Institut Superior de Teologia de Girona.

Uns 150 del total de 167 articles del llibre van ser publicats al Diari de Girona i la resta al Full Parroquial de Tossa i a altres mitjans locals. No en va, el llibre té a la portada una foto de Sa Banyera de Ses Dones, una caleta de la Mar Menuda on hi ha un pi arrelat sobre unes roques, sense terra. «No se sap de què s'alimenta», explica Carreres i Péra, que fa 18 anys que és a la rectoria de Tossa.

En un d'aquests articles, el mossèn es mostra comprensiu amb alguns errors mèdics, després de les denúncies efectuades en ple estiu, quan l'allau turística desborda les possibilitats de l'hospital de Blanes, mentre en altres textos es mostra crític amb el consumisme d'una societat que condemna alguns a l'exclusió i la misèria. En un atre article es mostra crític amb l'aprofitament comercial que l'escriptor Dan Brown fa «sense rigor» d'aspectes de la vida de Jesús al bestsellerEl Codi Da Vinci. També presenta el cristianisme com un «gest de tendresa» i un «missatge d'esperança».

Jordi Xargayó, director del Diari de Girona, defineix al pròleg Carreres i Péra com un «articulista «culte i ponderat», recorda que es va especialitzar en la vida de Mossèn Cinto Verdaguer, al qual va dedicar diversos llibres, en l'etapa que va ser rector de Maià de Montcal i de la Mare de Déu del Mont, i afirma que els seus articles «tenen la virtut de no haver perdut vigència amb el pas dels anys.

David Moré firma l'epíleg d'un llibre que té un índex onomàstic.