Els treballs arqueològics a l´antic hospital dels Clergues de Girona han tret a la llum tres sitges d´època «romana o medieval». Els arqueòlegs no deixen de mostrar-se sorpresos per la riquesa d´un jaciment que, pels pocs metres quadrats que ocupa, s´està mostrant molt ric i ja ha donat restes des d´un registre molt ampli que va des de l´època romana fins als nostres dies, i els treballs encara han de continuar uns dies més.

L´arqueòloga Maribel Fuertes dirigeix uns treballs que es troben en fase de prospecció i, a l´espera de l´estudi en profunditat, encara no pot afirmar si les sitges són romanes o medievals, tot i que es decanta per aquesta segona opció.

No es pot saber el contingut de les sitges en la seva «funció primària», que podia tenir relació amb la conservació d´aliments. Un cop amortitzades, les sitges eren tapades i passaven a la seva «funció secundària». En aquest cas, van ser farcides de terres barrejades amb materials de rebuig. Entre aquests materials han aparegut abundants fragments de ceràmica negra de cuina d´un moment de la llarga Edat Mitjana que encara no s´ha precisat. No s´han trobat peces senceres.

Les sitges es van construir cap al subsòl i van perforar estrats romans, però podrien haver-les fet a l´Edat Mitjana. Una d´elles presenta l´interior recobert de calç, material que s´usava per protegir el seu contingut.

Totes aquestes troballes s´estan efectuant dins un local de 127 m2 de superfície, situat a l´edifici que ocupava l´antic hospital dels capellans o dels clergues, al barri de Sant Pere de Galligants, on l´emprenedor Gabriel Rebollo impulsa el primer balneari o banys de la ciutat de Girona, un negoci adreçat al turisme i a la gent de la ciutat que s´inspirarà en els antics banys romans i medievals.

Les excavacions han aprofundit més de 2,5 metres. En aquest descens no han cessat d´aparèixer restes de totes les èpoques, les més antigues del temps dels romans, com ja ha anat informant Diari de Girona. Aquest fet prova, segons Maribel Fuertes, que l´indret ha tingut una ocupació continuada al llarg dels segles.