Com convertir l'Himne de l'Alegria en un plat? Una cançó de Lady Gaga podria ser una amanida? Fins ara era una tasca impossible, però el gironí Jordi Roca i Neil Harbisson, el primer cyborg reconegut oficialment de tot el món, s'han unit per crear el cromàfon, que converteix els colors en notes musicals. Harbisson pateix acromatisme, de manera que no pot veure els colors. «Vivia en una escala de grisos» fins que el 2004 es va instal·lar una antena al cap que, mitjançant diversos dispositius, transforma els colors en notes musicals, fins i tot aquells que l'ull humà no pot veure, com els ultraviolats o els infrarojos.

«Ara escolto Goya i Dalí, anar a un supermercat és com anar a una discoteca. En el menjar també escolto notes, per això en Jordi i jo ens vam plantejar crear plats que sonin bé, menjar-nos una cançó. Si una amanida sonés com una cançó de Lady Gaga potser els adolescents menjarien més verdura», va exposar ahir el primer cyborg certificat del món, en la darrera jornada del Madrid Fusión.

I és que els sons i colors comparteixen freqüències, va explicar Harbisson, que en les postres de Jordi Roca percep «un tipus de taronja perquè sonen a fa sostingut». «El repte és que el comensal senti el mateix que en Neil, que pugui sentir els colors com a música», va afegir el també considerat millor reboster del món, que confessa sentir-se com «un nen amb joguina nova» amb aquest aparell, un «un detector sonor-cromàtic» que emet notes musicals quan s'hi posen aliments al damunt, en funció del seu color.

Si un plat ha de tenir bon gust, fer bona olor i ser estètic a la vista, ara també haurà de sonar de forma harmoniosa. I així ho fa l'«Anarquia de xocolata», plat que Roca va crear fa uns anys per al seu restaurant, amb més de 40 ingredients, i que ha demostrat tenir molt de ritme. «Podem degradar una cançó en colors i portar-los al plat per generar una harmonia, fer cançons que tinguin bon gust o escoltar plats que ja existeixen», va detallar Roca. «És la gastronomia sonocromàtica, una nova manera d'escoltar la gastronomia», va postil·lar Harbisson.

El segon millor restaurant?

El Celler de Can Roca ha estat inclòs en la segona posició del rànquing de millors restaurants del món elaborat pel web wbpstars.com. El How Van Clev, situat a la ciutat belga de Kruishoutem lidera aquesta llista de millors establiments, seleccionats pel portal especialitzat en gastronomia i hotels. El web explica que per elaborar aquesta llista, on només hi figuren restaurants de luxe, s'han utilitzat un total de set criteris diferents: el gust dels plats, la innovació, el caràcter únic, la presentació, el servei, el preu i la sostenibilitat (que inclou la procedència dels aliments, les instal·lacions, l'impacte ambiental o el compromís social). El Celler de Can?Roca es queda, seguint aquests criteris, una puntuació de 93 punts d'un total de 100, un menys que el primer.

En aquest mateix rànquing també hi figuren l'Arzak de Sant Sebastià (5è), el Sant Pau que Carme Ruscalleda dirigeix a Sant Pol de Mar (10è) o el Quique Dacosta de Dénia (48è), entre d'altres.