L'òpera Turandot de Giacomo Puccini arribarà per primera vegada al Festival de Peralada els pròxims dies 6 i 8 d'agost, en una versió contemporània, encara que «molt respectuosa» amb la proposta del compositor italià, segons va explicar ahir en roda de premsa el seu director escènic, Màrio Gas.

Gas, vell conegut del festival empordanès i que comptarà amb l'escenografia de Paco Azorín, va reconèixer que Turandot el fascina des de nen -vivia en una família amb gran afició a l'òpera- i és una peça que ha escoltat moltíssimes vegades, algunes d'elles amb el seu amic José Antonio Gutiérrez, recentment mort, a qui vol homenatjar ara.

L'obra és possible gràcies a la producció pròpia del Festival de Peralada i s'afegeix a altres títols anteriors com Andrea Chénier, de Giordano, estrenada el 2014, i Otello, de Verdi, de l'any passat.

Encara que va assegurar que tant ell com Azorín tenen molt clar el punt de partida del seu projecte, Mario Gas va advertir que estan «encara al quilòmetre zero», que significa que encara no sap si variarà el final o introduirà canvis respecte a l'original. «Volem ser absolutament 'puccinians', però amb una mirada escènica dels nostres dies», va apuntar.

En aquest punt, el director de l'esdeveniment, Oriol Aguilà, el va ajudar a explicar-se, ja que, per les converses que tots dos han mantingut, dedueix que «la Turandot de Mario tindrà tot allò que tothom espera de l'òpera, però no explicada de la forma com s'espera que s'expliqui».

El públic que acudeixi a Peralada, per tant, veurà a l'escenari una Turandot «contradictòria, aparentment freda, però que igual alberga un foc que està per descobrir», i una història en la qual no són aliens ni l'amor, ni la ràbia, ni la passió amorosa, la sensualitat o la mort.

Turandot serà la reconeguda soprano Iréne Theorin, mentre que el paper de Calaf el farà Roberto Aronica, i María Katzarava serà Liù. La música anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.