El matrimoni d´en Marc i l´Elena no funciona. La pèrdua d´una filla durant l´embaràs ha marcat la parella negativament. En Marc, però, vol salvar el que queda i li proposa a la seva dona acudir a un psiquiatre que els guiï. Aleshores, tot canvia. Aquest és l´argument del qual parteix 'Vestigis', el primer llargmetratge del rosinc Ivan Morillo. Rodat en només nou dies la passada Setmana Santa amb actors empordanesos, aquest thriller psicològic ja està editat i ara només resta la postproducció de so, una part essencial pendent a causa de la manca de finançament.

Morillo se sent molt satisfet davant el resultat. "Hi vam posar molta il·lusió i la pel·lícula està plena de vida", afirma tot afegint que "sempre hi ha coses que voldries canviar, però molta gent no s´esperava tant en tan poc temps". El cert és que el rodatge va ser "duríssim" per a tot l´equip. "Vam viure nou dies junts en tensió les 24 hores", recorda Morillo. Les jornades de rodatge s´allargaven molt. Cada dia estava previst rodar entre 9 i 10 minuts del film, quelcom extraordinari si es té en compte que el més habitual és rodar 1 sol minut. Perquè tot sortís bé "la complicitat de tots era bàsica", comenta el director.

Posant límits

El germen de 'Vestigis' va néixer arran del rodatge d´un film de Joan Frank Charansonnet al Port de la Selva. Morillo va entendre aleshores que era factible fer un film en un curt període de temps. Ell i Ivan Humanes, doncs, van començar a preparar un guió a partir d´un curt anterior que ja havien fet i que ara calia adaptar a noves condicions de treball. "Una de les claus més importants era treballar amb pocs actors, poques localitzacions i escenes molt concentrades", explica el director, que reconeix que li va fer una mica la guitza al guionista. "Jo el limitava molt pensant en el rodatge", comenta Morillo.

'Vestigis' es va rodar íntegrament a Roses. Això va ajudar a abaratir els costos ja que, per una banda, s´aprofitaren exteriors coneguts -els dos primers dies només es va rodar fora- i molta gent propera també els va ajudar. A més, quasi tots els actors eren del poble, la qual cosa reduïa les despeses de dietes i allotjament. En aquest sentit, els vuit actors que apareixen estan vinculats amb el Grup de Teatre de Roses i la Funcional Teatre. Es tracta d´Anna Vicens; Joan Fibla; Marta Figueras; Francesc Puga; Josep Maria Cortada; Nina Jaume; Lluís Ribas i la col·laboració especial de l´artista Juanjo Viñuela. "Ja havia treballat amb ells i era fàcil engrescar-los; a més, ho donen tot", comenta el director.

En aquests moments, la pel·lícula ja està del tot editada i només li resta la postproducció de so, pendent de finançament. El baix pressupost amb el qual han treballat, uns 12.000 euros, no els permet assumir aquesta darrera fase i Morillo ja es planteja fer algun micromecenatge, tot i que és conscient que es tracta d´una via molt explotada i que ara ja no funciona tan bé com anys enrere.

L´objectiu final de tot l´equip és presentar 'Vestigis' a diferents festivals de sèrie A i B i aconseguir distribuir-la al màxim. "No anem a guanyar premis, però esperem que els productors hi trobin aspectes interessants i s´interessin per algú de l´equip, aquest seria el nostre gran èxit", comenta molt agraït a tots els que han fet possible fer realitat aquest repte.

Un jove realitzador a qui li agrada explicar històries

Ivan Morillo reconeix que, de petit, no era un gran cinèfil, però que li agradava jugar a fer històries amb els legos i els playmòbils. Aquestes ganes d´explicar és el que el va acostar al cinema. Va estudiar un parell d´anys a l´Escola de Cinema de Barcelona fins que va veure que "era un món molt complicat on calia bolcar-se totalment" sense saber ben bé què en sortiria. Aleshores va començar a estudiar Telecomunicacions. Això no va fer que abandonés el cinema i va signar curts per al Grup de Teatre de Roses, anuncis i videoclips. "No ho deixaré mai", afirma tot reconeixent que si Vestigis surt bé continuarà fent coses. "La idea és que el film sigui un trampolí per fer una altra pel·lícula amb una mica de pressupost", conclou