Primera pedra de l'Agrupació d'Universitats del Mediterrani Occidental. La UdG s'ha aliat amb les de Gènova (Itàlia), les Illes Balears i l'Euromediterrània de Fes (Marroc) per compartir projectes de docència i de recerca en aigua, turisme, patrimoni i migració.

La nova associació, sobretot, vol impulsar l'intercanvi de professors i estudiants de màsters, impulsar dobles titulacions i coordinar projectes de recerca conjunts en aquests quatre àmbits.

Els rectors de les quatre universitats van signar ahir el conveni per bastir l'aliança. El de la UdG, Sergi Bonet, va avançar que l'objectiu és que aquest "nucli" inicial s'ampliï a tot l'arc Mediterrani, incorporant universitats com les de l'Alguer, Palerm o Tunis.

La signatura del conveni que ha servit per posar imatge al naixement de la nova associació es va fer al rectorat de la UdG. L'elecció de l'edifici de Les Àligues tenia raó de ser. I és que la de Girona és la universitat que, durant aquest 2016, ostenta la presidència de la nova aliança, que serà rotativa anualment.

Sota el paraigües de l'Agrupació d'Universitats del Mediterrani Occidental s'hi apleguen quatre centres: la UdG, la de les Illes Balears, la de Gènova (Itàlia) i l'Euromediterrània de Fes (una de les tres que hi ha en aquesta ciutat del Marroc).

L'objectiu passa per l'intercanvi d'alumnes de màsters, doctorands i professors, tant presencial com semipresencial, aprofitant les potencialitats d'Internet.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va assegurar que la nova agrupació marca "un moment clau en la política d'internacionalització" engegada per la universitat. Bonet va recordar que la xarxa no ha nascut del no res, sinó que s'han aprofitat els convenis i contactes que ja s'havien fet entre les quatre universitats com a base per a la nova associació.

Després de la signatura del conveni, el proper pas serà ara celebrar el primer ple de l'associació, que es preveu fer a Girona d'aquí aproximadament un mes. Serà aleshores quan la xarxa comenci a caminar amb projectes concrets.

"Sabem que en matèries com el patrimoni cultural i el paisatge tots quatre tenim coincidències; però hi ha d'altres àmbits, com l'aigua o les migracions, on hi ha universitats que estan més especialitzades", va precisar Bonet.

El rector de la Universitat de Gènova, Paolo Comanducci, va ?subratllar que l'aliança entre universitats "mitjanes i petites", com les que han signat el conveni, "és necessària per avançar cap a un sistema de cooperació i no de competència". I ho va exemplificar dient que, gràcies a la nova associació, els quatre centres podran fer pinya a l'hora de presentar-se a projectes europeus.

El rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, va assegurar que el conveni marca un pas endavant "en el camí cap a la internacionalització" dels quatre centres, que serà ara "més viu que mai" amb l'intercanvi d'estudiants, professors i projectes.

Per la seva banda, el de la Universitat Euromediterrània de Fes, Bousmina Mostapha, va insistir en la necessitat d'unir sinèrgies entre els diferents centres del Mediterrani per impulsar "un pont entre l'Àfrica i Europa" i estudiar de manera coordinada els fenòmens migratoris i les radicalitzacions.

"Si no treballem conjuntament no podrem solucionar amenaces com el terrorisme", va dir Mostapha.

L'Agrupació d'Universitats del Mediterrani Occidental neix de moment amb aquests quatre centres. Però el seu objectiu és el d'estendre's més enllà i abastar tot l'arc Mediterrani. De fet, Sergi Bonet ja ha avançat que allò que es vol és "crear un espai europeu Mediterrani en educació superior".