La 080 Barcelona Fashion va arrencar ahir com el gran aparador de Barcelona i de Catalunya al món, segons van destacar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, a la cerimònia inaugural. El president català va afirmar sentir-se feliç que Barcelona estigui al mapa del món gràcies a la creació i al disseny, i va felicitar els dissenyadors i creadors que participen en aquesta 17a edició, remarcant que són persones amb ganes d'innovar, de trencar motllos, i que tenen la mirada posada en el futur.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, va dir que estava encantada de ser l'amfitriona del 080, "un saló que està plenament consolidat", i va recordar que la moda és un sector estratègic a Barcelona, un referent en moda, disseny i creativitat, i una aposta per la recuperació del tèxtil. També es va referir a la moda nupcial, i va assegurar que per sortir de la crisi cal apostar per sectors propis, com són el tèxtil i la moda. De la seva banda, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va recordar que Catalunya té 3.000 empreses tèxtils, que donen feina a 60.000 persones i que facturen uns 15.000 milions d'euros, i que concentren altres valors com talent i innovació, i que el 080, a més de servir per projectar a Catalunya, és un exemple de col·laboració pública i privada.

Esdeveniment mediàtic

Per a aquesta edició del 080 Barcelona Fashion, que se celebra fins al pròxim divendres dia 5 de febrer a la Casa Llotja de Mar, s'han acreditat 739 professionals de la comunicació de 374 mitjans diferents, un 10,1% més que en l'última edició, dels quals 291 són nacionals, i 83 internacionals de països com Regne Unit, EUA, Alemanya, Mèxic, França, la Xina o Països Baixos, entre d'altres.

En total es presenten en aquesta edició del certamen de moda 31 dissenyadors i marques, de les quals quatre (Pau Esteve, Lyle & Scott, VM La Siberia i Xavi Grados) s'estrenen en aquest certamen de moda, i que desfilaran amb les seves propostes per a la tardor-hivern 2016-17. Aldomartins, Bóboli, Brain & Beast, Carlotaoms, Celia Vela, CND BY Cóndor, Custo Barcelona, Edgar Carrascal, Escorpión, Justicia Ruano, Krizia Robustella, Lebor Gabala; Lyle & Scott o Lupo Barcelona són algunes de les marques de renom que presentaran les seves col·leccions. També hi seran Manuel Bolaño, Menchén Tomás, Miquel Suay, Miriam Ponsa, Naulover; Oscarleon, Pablo Erroz, Pau Esteve, Punt Blanco, Sita Murt, TCN, Torras, Txell Miras, VM La Siberia, Wom & Now, Xavi Grados i Yerse.

Primeres desfilades

CarlotaOms i Pau Esteve van ser els encarregats d'inaugurar ahir a la tarda la passarel·la del 080 Barcelona Fashion. La firma CarlotaOms, nascuda del treball de les dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms, va presentar una proposta que vol trencar amb els estereotips i duu a terme un disseny sense gènere, amb peces que acompanyen els consumidors en el seu dia a dia, completen la seva personalitat i els ajuden a crear i a fomentar la pròpia identitat, segons van assenyalar fonts del certamen. Per la seva banda, l'estilista Pau Esteve va apostar per l'esportivitat dels dissenys clàssics i per la masculinització de la dona amb una col·lecció dirigida a un públic cosmopolita. La figuerenca Cèlia Vela, que l'any passat es va alçar amb el premi a la millor col·lecció, va tancar la primera jornada de la 080 presentant unes propostes atrevides apostant pels tons verds, bordeus i negres combinats amb incrustacions de pedreria. Miquel Suay i TCN també van presentar en la sessió de tarda les seves últimes propostes de moda.

Krizia Robustella, Pablo Erroz, Punto Blanco, Txell Miras, Miriam Ponsa, Escorpion, Sita Murt i Manuel Bolaño seran els protagonistes de la jornada d'avui.