El productor de cinema gironí Edmon Roch és el primer sorprès de rebre el Premi Ciutat de Barcelona, que l’ajuntament de la capital catalana li entregarà per la seva pel·lícula Atrapa la bandera, en la categoria d’audiovisual.

«Em sento feliç i sorprès», declarava ahir al Diari de Girona Edmon Roch, encara amb l’emoció fresca de diumenge a la gala dels Gaudí, on va recollir el guardó en l’apartat d’animació per la mateixa cinta, Atrapa la bandera, un èxit mundial que acaba d’estrenar-se simultàniament a 350 pantalles al Regne Unit.

Roch, productor d’Ikiru Films, empresa amb seu a Barcelona, ha estat distingit amb el premi Ciutat de Barcelona al costat de l'escriptora Najat El Hachmi pel seu llibre La filla estrangera en la categoria de literatura en llengua catalana; Ricardo Piglia per l'obra Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación en llengua castellana; el director fundador del diari Ara, Carles Capdevila; Josep Maria Esquirol per La resistència íntima: assaig d'una filosofia de la proximitat; la companyia Animal Religion per l'espectacle Sifonòfor en circ; Bea Fernández i Mònica Muntaner per la producció de dansa Haver Historia(s); el grup Za!; l'actor Pol López; els Castellers del Poble Sec; i Paul Preston en projecció internacional. L'acte de lliurament tindrà lloc el 15 de febrer.

«Em sento feliç i sorprès perquè no m’esperava un reconeixement com aquest, que acostuma a arribar més tard en la trajectòria dels homes. Tincs la sort de poder fer des de Barcelona pel·lícules molt competitives i de molta qualitat per a tot el món», ha dit Edmon Roch.

Ikiru Films és una empresa portada per quatre persones que en un moment puntual pot arribar a tenir més de 1.000 persones contractades «en funció del fluxe de producció audiovisual».

Actualment està a la recta final de la producció del film d’animació Tadeo Jones 2 i, entre altres projectes, té en fase de preproducció una pel·lícula amb el guionista i director Daniel Monzón i una altra amb David Victori. Aquesta darrera ja té títol: El pacte.

Roch, que va ser productor delegat d’El Perfum, i com a director va guanyar el Goya al millor documental per Garbo, afirma que «vivim en un país fantàstic i tenim les estructures necessàries, com l’Institut Català de les Indústries Culturals, però sembla que no ens ho creiem: falta el pressupost».