La Catedral de Girona ofereix des del passat 4 de gener visita gratuïta a totes les persones nascudes a la ciutat de Girona o que hi resideixen. El Bisbat va comunicar ahir una decisió que torna a apropar el temple als "parroquians", després que la instauració de l'entrada turística de pagament l'any 2005 allunyés els ciutadans del monument.

La visita gratuïta permetrà l'accés a l'interior del temple i també al seu museu i al claustre, i es podrà fer a qualsevol moment del dia dins l'horari d'obertura i qualsevol dia de l'any. Aquesta és una novetat important perquè, abans del 2005, l'accés al claustre i al museu, anomenat Tresor, era de pagament.

La visita gratuïta ha quedat instaurada també per a la basílica de Sant Feliu, que va fer les funcions de Catedral fins al segle XI i forma part d'un mateix relat històric de la Girona episcopal.

A partir del 2005, l'accés a la Catedral sense pagar va quedar restringit a les hores de culte. Actualment, l'entrada turística de pagament costa 7 euros (amb audioguia), 5 euros (jubilats i estudiants, sense audioguia), i 1,20 euros (menors de 16 anys).

El bisbe Francesc Pardo ha expressat en més d'una ocasió la seva intenció d'impulsar una política d'obertura i d'apropament de la Catredral als gironins.

La Seu va registrar l'any passat un total de 233.078 visitants de pagament. Aquesta xifra no té en compte els feligresos que hi assisteixen en hores de culte. El monument és el segon museu de les comarques gironines en nombre de visitants, després del Museu Dalí de Figueres, però manté les funcions de culte religiós.

Del total de 233.078 visitants culturals del 2015, 86.788 (un 37,24%) van gaudir d'entrada gratuïta. Això només és possible per a grups que acreditin raons de salut, raons laborals o bé que tinguin vinculació amb l'Església. A partir d'ara, la gratuïtat ja és extensiva a totes les persones nascudes a la ciutat de Girona, i també a tots els residents, encara que siguin nascuts a l'estranger. La idea és oferir la gratuïtat a "tots els parroquians", ja que la Catedral, a més de ser el principal tresor artístic i històric, manté les funcions d'Església parroquial per a les quals va ser creada fa molts segles.

No s'hi val portar convidats

Les persones que tinguin la residència a Salt o a Celrà, o bé que visquin a altres comarques, no podran beneficiar-se de la gratuïtat, reservada en exclusiva als nascuts al municipi de Girona. Els residents a Girona no poden portar convidats no residents a Girona.

Per tenir l'entrada lliure només cal presentar-se a la mateixa porta d'accés per on entren els turistes i presentar un document acreditatiu com pot ser el DNI, el carnet de conduir o qualsevol altre.

Aquest simple gest dóna accés a una visita fascinant per un monument construït entre els segles XI i XVIII que ofereix una lliçó des del romànic del seu claustre i torre de Carlemany fins al barroc de la façana i l'escalinata, sense oblidar la singular gran nau que, amb 23 metres d'amplària, és l'espai gòtic voltat més ample del món.

Precisament, dissabte passat el bisbe Francesc Pardo i el conseller de Cultura, Santi Vila, van presentar una visitat conjunta de pagament de 10 euros que engloba la Catedral, Sant Feliu i el Museu d'Art de Girona (MD'A).

Així, el relat de la història de Girona explicat a partir del patrimoni històric religiós recupera el seu protagonisme en l'era de l'esclat del turisme.