Una bicicleta que ajuda a espellofar el blat de moro, un ordinador posat dins de barrils de cru, una ampolla de plàstic que a través d'un forat al sostre projecta la llum del sol i il·lumina una habitació o una bomba d'aigua feta de ?canyes de bambú.

Són invents que als països ?desenvolupats, immersos en les novetats tecnològiques, passen desapercebuts, però que al llarg de les darreres dècades han ajudat a canviar la vida de milions de persones al tercer món.

CaixaForum Girona aplega en una exposició catorze d'aquests prototipus, que han permès cobrir necessitats bàsiques d'alimentació i de la salut a zones empobrides de l'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina.

Cadascun té una història al darrere, marcada per la solidaritat i la voluntat d'ajudar aquells qui es veuen forçats a viure amb menys de 8 dòlars al dia, un total de 4.000 milions de persones.

L'exposició Invents. Idees que canvien vides lliga solidaritat i creativitat al servei dels més necessitats. Al món hi viuen més de 7.000 milions de persones i la majoria dels esforços de les empreses se centren en treure invents exclusius -a vegades, fins i tot superflus- dirigits al 10% de la població.

«La creativitat i la solidaritat ens demostren que hi ha possibilitats de canvi», explica el comissari de l'exposició, José María Medina.

A l'Àsia, una senzilla bomba d'aigua feta de canyes de bambú, per exemple, ha ajudat a canviar la vida de prop de 800 milions de persones que viuen de conrear petites parcel·les. Costa tan sols 20 euros, pot arribar a extreure aigua a una profunditat de fins a 7 metres.

A l'Àfrica, dos recipients de terrissa, separats entre ells per sorra humida, han permès allargar considerablement la conservació dels aliments a les zones desèrtiques.

«Aquesta nevera del desert permet mantenir frescos els tomàquets fins a tres setmanes; abans, es feien malbé en tan sols sis dies», concreta el comissari de la mostra.

Una incubadora portàtil per a nadons que funciona amb pastilles de cera que s'escalfen són altres dels invents que es poden veure a la mostra que fins al mes de maig es pot visitar a Girona.