Les tres primeres obres de misericòrdia.

Precisament aquest diumenge se'ns proposa col·laborar amb la campanya de Mans Unides en la seva lluita contra la fam en el món i les causes que la provoquen.

Hi estem molt acostumats, però fan estremir les dades dels organismes internacinoals sobre la fam i la desnutrició d'infants i d'adults en molts països. No oblidem que la desnutrició infantil i la manca d'alimentació adequada són un fet que tenim molt a prop, per bé que sense la gravetat que presenta en altres països, en els camps de refugiats o pels camins de la immigració.

I què podem dir de la sequera de la terra i de la manca d'aigua en zones particularment àrides, sobretot d'Àfrica. Sense oblidar el greu problema de la contaminació dels aqüífers, dels rius, dels mars i oceans per moltes i diverses causes.

Com a contrapunt, en alguns països, la «societat del benestar» només pensa a augmentar aquest benestar material, malgrat sigui incrementant les desigualtats que portem a la fam i a no disposar dels recursos necessaris per a una vida digna.

Fixem-nos en allò que es valora en molts col·lectius del nostre món occidental. Les associacions que més creixen en nombre són les que podem anomenar «amics de la bona taula, del bon vi i altres queviures». Els restaurants «estrellats» s'han convertit en llocs de peregrinatge quasi «religiós». I que consti que cal valoar l'esforç dels restauradors en tots els aspectes. A més, cada vegada les dietes i els cursos per aprimar-se es consideren més imprescindibles, menre que moltes persones sempre han d'estar a dieta estricta des de la seva infantesa, no per salut, sinó perquè no tenen el menjar necessari.

Cal reconèixer que ha crescut la sensibilitat i la col·laboració amb les entitats i institucions eclesials i no eclesials que donen resposta a aquestes necessitats. Però això no és suficient. Cal convertir-nos i mostrar, com a cristians, amb fets concrets, que l'amor i tendresa de Déu arriben a tantes persones [...] (extret del Full Parroquial).