Un conjunt de cartes i fotografies arxivades fora del domini públic a la Biblioteca Nacional de Polònia revelen la intensa amistat que va mantenir el papa Joan Pau II amb la filòsofa polonesa-americana Anna-Teresa Tymieniecka. Aquestes missives, nucli del documental Les cartes secretes del papa Joan Pau II que va estrenar ahir la cadena pública britànica BBC, demostren que el religiós va mantenir una estreta relació amb una dona casada durant més de 30 anys, iniciada abans de convertir-se en Pontífex. La BBC, que va tenir accés a aquesta íntima correspondència -encara que només a una part-, va aclarir que no es pretén afirmar que l'antic primat dels catòlics, que va ser canonitzat el 2014, trenqués el seu celibat.

L'amistat entre Karol Wojtyla i Tymieniecka va començar quan ella va contactar amb el llavors cardenal i arquebisbe de Cracòvia el 1973 per consultar-li un llibre de filosofia que ell havia escrit. Després d'un viatge de l'estudiosa, de 50 anys, a Polònia per analitzar aquest treball, va començar la correspondència entre tots dos, que es va anar fent més íntima i, segons la BBC, va arribar a desencadenar un conflicte emocional.

El 1974, ell escrivia que estava rellegint quatre cartes de la seva amiga perquè eren "tan plenes de significat i profundament personals". Les fotografies divulgades per la BBC mostren al futur Papa en moments de relax. Segons la cadena pública, Wojtyla la va convidar a acompanyar-lo en caminades per la muntanya i sortides d'esquí, i hi ha imatges de visites d'ella al Vaticà. El 1976, el llavors cardenal va assistir a una conferència a Estats Units i Tymieniecka el va convidar a quedar-se a la seva casa familiar.

És possible que en aquesta visita ella li revelés "intensos sentiments", aventura la BBC, ja que la posterior correspondència per part d'ell mostra un home lluitant per comprendre els seus propis sentiments. "Estimada Teresa, he rebut les tres cartes. Escrius sobre estar trencada per dins, però no vaig poder trobar una resposta a aquestes paraules", escriu Wojtyla en una carta datada al setembre de 1976.

Després de convertir-se en papa, li va escriure més missives, en una de les quals li diu que la correspondència continuarà. "Prometo que ho recordaré tot en aquesta nova fase del meu viatge", diu el text. La cadena britànica no va poder veure les cartes escrites per la filòsofa, encara que es creu que aquestes s'inclouen en una col·lecció venuda per ella a la Biblioteca Nacional de Polònia el 2008, sis anys abans de la seva mort.