Sergi Pàmies va omplir ahir de públic i de rialles l'auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola de Girona per parlar bàsicament de literatura, a la mateixa hora del partit del Barça de futbol.

Pàmies, que va protagonitzar una conversa oberta amb el periodista i cap de redacció del Diari de Girona Alfons Petit, va respondre fent gala del to irònic que el caracteritza les nombroses preguntes formulades pel públic i va acabar encomanant el seu entusiasme a la sala.

Pàmies va començar definint-se a si mateix com a escriptor i va qualificar l'ofici com a «divertit, lliure, independent i temerari». També es va referir a l'evolució de la censura i va explicar que «la censura que més ha crescut és l'econòmica. Els mitjans de comunicació estan en mans del anunciants. Els que escrivim sabem que hi ha ulls de poll que no pots trepitjar. Són les regles del joc».

A més, Pàmies va parlar de la ironia, un dels recursos que més fa servir «a la vida i a l'hora d'escriure». «La ironia permet dir moltes coses, però indirectament. Cosa que fa que el que guanyes per un costat ho perds per l'altra. Jo per ?exemple utilitzo l'elogi irònic», va afirmar.

I va ser justament en to irònic que Pàmies va explicar que la visita a Girona l'ha inspirat per escriure dos articles: un sobre la manca de senyalització per trobar la biblioteca Carles Rahola i una altra sobre un anunci a l'autopista que deia «controls a la frontera».

La conversa pública d'ahir s'emmarca en els actes que conformen la Setmana dels Rahola, que és el conjunt d'activitats que se celebren amb motiu de la celebració dels Premis Carles Rahola de Comunicació local, que es lliuraran el proper 25 de febrer a les 20 h a l'Auditori de Girona.

La programació de la Setmana dels Rahola continua avui dijous a la tarda, a la mateixa biblioteca, on hi haurà la taula rodona Muts i a la gàbia? Els efectes de la 'llei mordassa'als mitjans de comunicació, en què es debatrà sobre la polèmica Llei orgànica espanyola de protecció de la seguretat ciutadana. Hi participaran Quim Brugué, catedràtic de ciència política; Carles Monguilod, advocat; Josep Carles Rius, periodista, i la periodista Marina López, que farà de moderadora.