La UdG reclama a la Generalitat i al Parlament que els estudis a les universitats públiques siguin gratuïts en un termini de deu anys. La proposta s'inclou dins un document que el rector, Sergi Bonet, ha elevat al claustre i que ahir va rebre l'aval unànime dels assistents. El document va ser aprovat per 121 vots a favor, 5 abstencions i cap vot en contra.

L'escrit, el primer d'aquestes característiques que aprova una universitat, fixa un full de ruta per avançar «cap a un sistema públic de qualitat». Entre d'altres, defensa l'autonomia universitària, reclama recuperar el finançament perdut arran de la crisi i insta a reduir progressivament els preus dels graus (un 10% anual) fins a fer-los gratuïts.

El document s'emmiralla en la resta de països europeus i, en aplicació del pla Bolonya, aposta per convergir cap al model «3+2» (tres anys de grau i dos de màster).

El rector, Sergi Bonet, va assegurar que les propostes no són cap «utopia» i que el suport del claustre el reforça per anar a defensar el nou model davant el Govern i aconseguir que la resta d'universitats s'hi adhereixin.

El document, titulat Per un sistema universitari públic de qualitat, va més enllà d'una simple declaració d'intencions. De fet, com va subratllar el mateix Bonet, «marca la voluntat clara d'avançar cap a un nou model d'universitat pública catalana». S'estructura al voltant de cinc grans eixos, que es resumeixen en setze pàgines: governança, finançament, docència, recerca i personal. Amb la seva aprovació, la de Girona s'ha convertit en la primera universitat de l'Estat que tira endavant un full de ruta d'aquestes característiques.

De les diferents propostes, en destaquen sobretot les que es fan en matèria de finançament. D'entrada, el document recorda que, al llarg d'aquests anys de crisi, les transferències públiques a les universitats s'han arribat a reduir fins a un 45%. «Un descens que s'ha compensat apujant les matrícules i taxes que paguen els estudiants», recorda el rector de la UdG. Per això, el document insta la Generalitat a recuperar «aquesta pèrdua acumulada» en un termini de cinc anys (incrementant un 9% les transferències cada dotze mesos). La proposta més agosarada, la gratuïtat total dels estudis universitaris, «no és una utopia», segons Bonet, que argumenta que els graus universitaris ja són gratuïts a fins a onze països europeus.

Dins aquest grup s'hi troben, per exemple, Dinamarca, Alemanya, Grècia, Àustria, Finlàndia, Suècia o Noruega. «Aquí, per contra, allò que paguen els estudiants suposa fins al 26% del finançament de les universitats», lamenta Bonet.

I pel que fa a màsters, el document subratlla que en el total de l'OCDE hi ha fins a 22 països on els preus màxims que han de pagar els universitaris no superen els 1.300 euros; a Catalunya i a Espanya, aquest topall es troba en 4.000 euros.

«Ara, tirant endavant aquest document, marquem clarament uns objectius; i això és essencial per fer política», indica el rector de la UdG. I afegeix: «Amb la davallada del finançament, la solució immediata ha estat apujar el cost de les matrícules; però probablement, si tinguéssim un model com el que defensem ara, no s'hauria arbitrat aquesta solució perquè aniria en contra del mateix model». Les propostes per avançar cap a un nou model d'universitats també demanen convergir cap a Europa pel que fa a l'estructura dels estudis. I aquí, el document segueix i es fa seves les directrius fixades pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), de la qual precisament ara Bonet n'és el president.

L'escrit reclama acabar amb el «4+1» (quatre anys de grau i un de màster) i unificar el sistema universitari en el «3+2». Ara bé, sense que això comporti «una disminució de la subvenció pública total» ni tampoc «un increment del cost de la matrícula per als estudiants».

Per acabar, el full de ruta que va rebre l'aval del claustre de la UdG també defensa «assegurar i enfortir» el binomi docència-recerca i reclama a la Generalitat que no posi obstacles a les places laborals que convoquin les universitats. Això sí, tenint en compte «el marc de les restriccions pressupostàries que afectin les universitats públiques». Sergi Bonet ha subratllat que el suport del claustre el reforça a l'hora de defensar totes les propostes que recull el document. No només davant del Govern i del Parlament, sinó també davant la resta d'universitats públiques catalanes. «Confio que la resta d'universitats s'hi adheriran», va concloure el rector de la UdG.