Sardanes i campanes

El segon diumenge de Quaresma té lloc el tradicional Aplec dels Perdons

19.02.2016 | 07:13
Una imatge de la festa de l´ós.

Anotarem totes aquelles referències a campanes i campanars a les que els nostres músics han volgut dedicar unes notes en forma de sardana. Suposem que els tocs no molesten als veïns
Les sardanes i llurs compositors són: A campanes, de Jeroni Serrat; A les campanes de Tremp, Enric Sauret; A unes campanes, Simó Gratacós; Campanes, Renat Manyach; Campanes al vol, 3 compositors: Salvador Ritort, Francesc Fornells, Joan Pallarés; Campanes de ciutat, Vicenç Bou; Campanes de festa, M. Teresa Monclús; Campanes de Gràcia, Josep Font Polmarola; Campanes de la catedral, M. Teresa Llorenç; Campanes de l'Empordà, Josep M. Boix; Campanes de Nadal, Francesc Fornells; Campanes de pau, Francesc Camps; Campanes del Monestir, Juliana i Semproniana, Carles Rovira; Campanes de poble, Honorat Vilamanyà; Campanes del Vallespir, Max Havart; Campanes del Voló, Robert Serrade; Campanes d'or, Josep M. Carbonell; Campanes en la nit, Jaume Reventós; Campanes i coloms, Eduard Martí Teixidor; Festejant les campanes, Artur Rimbau; Idil·li entre campanes, Cassà Casademont; L'alba de les campanes, Narcís Paulís; Les campanes de Breda, Joan L. Moraleda; Les campanes de Crespià, Manel S. Puigferrer; Les campanes de Figueres, Enric Sans; Les campanes de Girona, de Narcís Paulís; Les campanes de Gràcia, Josep Vinarós; i Les campanes de la Concepció, Josep Capell.
I també: Les campanes de la vila, Fèlix Granell; Les campanes de l'amor, Josep Aguiló; Les campanes de l'ermita, Esteve Guasch; Les campanes de Sant Josep, Salvador Simon; Les campanes de sant Martí, Valentí Miserachs; Les campanes de sant Maurici, Lluís Jordà; Les campanes de sant Mori, Josep Solà; Les campanes de sant Roc, Artur Rimbau; Les campanes de Santa Coloma, Fèlix Martínez Comín; Les campanes de Santa Madrona, Miquel Rovira; Les campanes de Sarrià, Tomàs Saguer; Les campanes de Teià, Carmeta Pou; Les campanes del cloquer, Albert Sanahuja; Les campanes del meu poble, 4 compositors, Rafael de Blàzquez, Tomàs Sagué, Maria Massalleras i Lluís Carretero; Les campanes del Monestir, Ramon Serrat; Les campanes del poble, 2 compositors: Emili Saló i Marcel Escoté; Les campanes d'Olot, Pere Rigau; Les campanes ens fan companyia, Rafel Ferrer; Quan no sonen les campanes, Carles Rovira; Repic de campanes, 3 compositors: Joan Sardà, Pere Grau i Sebastià Figuerola; Repicant campanes, Vicenç Corominas; Repics de campanes, Carles Rovira; Soneu campanes, François Marianou; Tocant a campanes, Ramon Serrat; i Toquem campanes, Carles Sentís.
Les campanes, font d'inspiració per als nostres compositors...
I una curiositat, a Sanremo, a la Ligúria (Itàlia), quan toquen les hores ho fan com abans a Girona; és a dir, primer l'hora passada i després els quarts. Per exemple: a un quart de dues, una campanada i després amb un altre so, una altra. Si voleu a l'estil castellà. Això, ara, a Girona s'ha perdut.

aplecs de perdons a santa caterina, a lloret de mar
Cada segon diumenge de Quaresma té lloc el tradicional Aplec dels Perdons, una caminada fins a l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar que arrenca a la plaça de la Vila i que culmina amb la missa, una ballada de sardanes i una arrossada popular. Aplec que tindrà lloc diumenge, dia 21.
Els orígens de l'aplec es remunten al segle XVI. El rector Jaume Felip i Gibert ho escrigué a la Consueta de l'any 1592. El nom de «perdons» es refereix a les indulgències que l'església concedia als fidels que durant les vespres o el dia del segon diumenge de Quaresma (dels perdons) haguessin confessat i combregat i fessin les oracions tradicionals a l'ermita.
Dues setmanes després de Carnestoltes se celebra als paratges de Santa Cristina l'Aplec dels Perdons, organitzat per l'obreria de Santa Cristina.
Com a complement, l'entitat organitza l'anada fins a l'aplec, sortint a les 9 de la plaça de la vila, es paren a esmorzar en algun indret del camí, i es visiten els Jardins de Santa Clotilde. A l'arribada i després de l'ofici i l'audició de sardanes, per enllaçar amb la festa de la tarda, s'organitza una arrossada popular, i tot seguit, una altra audició de sardanes.
La part musical anirà a cura de la cobla La Principal d'Olot.
festa del soci a cassà
Són moltes les entitats que en el decurs de l'any malden per organitzar activitats relacionades amb la sardana: afany, esforç, infraestructures i fins i tot necessitats econòmiques. Però, malgrat tot, segueixen endavant amb unes activitats dignes de reconèixer.
Els Amics de la Sardana de Cassà de la Selva n'és un exemple fefaent. A més d'organitzar ballades, concurs de colles, cursets d'ensenyament, tenen colles sardanistes de competició i un esbart dansaire.
Aquest diumenge celebren la Festa del Soci, amb sardanes i ball, a la tarda, al pavelló, amb la participació de la cobla orquestra Selvatana.
Ja és a punt el Curset de Sardanes, 2016, per ballar, comptar i repartir correctament.
El curset tindrà lloc a l'Escola Puig d'Arques de Cassà de la Selva, començarà el 27 de febrer i durarà fins el 14 de maig, quan es clourà amb La Nit dels Músics. Hi haurà curset cada dissabte de 6 a 7 de la tarda i és obert a tothom, de 5 a 99 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema