El CaixaForum Girona descobreix la civilització dels mochica

Una exposició reuneix un centenar d'objectes rituals produïts entre els anys 200 i 850 dC a l'àrea de l'actual Perú

29.02.2016 | 07:07
El CaixaForum Girona descobreix la civilització dels mochica

Quan es pensa en Perú i en civilitzacions, la paraula que ve al cap és «inca». Però abans d'ells, i durant més de sis segles, les valls i deserts d'aquesta part de l'Amèrica Llatina estaven governats pels mochica. Una sèrie de cacicats i regnes que giraven al voltant de l'agricultura (sobretot, de l'aigua) i que oferien rituals tant als déus com a la mare terra per assegurar-se les collites.

Ara, el CaixaForum Girona proposa descobrir els secrets d'aquesta civilització desapareguda a través d'una exposició que reuneix un centenar dels seus objectes rituals.

Atuells de ceràmica, joies i tèxtils amb una marcada presència d'aquells símbols (com els felins, les serps o les aus) que servien als mochica per comunicar-se amb el més enllà.

Van ser descendents d'una de les sis civilitzacions mil·lenàries que van poblar el planeta, juntament amb Egipte, Mesopotàmia, la Xina, l'Índia i Mèxic. Però no només això, els mochica també van sorgir a partir de l'única que es va desenvolupar a l'hemisferi sud, al Perú.

Els mochica van ser una sèrie de cacicats i regnes d'una gran complexitat cultural. Les seves societats van florir entre els anys 200 i 850 després de Crist, però l'arribada dels inques -i després, dels cronistes que van descobrir el Nou Món- els van relegar a l'oblit.

Vivien sobretot de l'agricultura, en una regió marcada per valls i deserts amb necessitats d'aigua. Per això, la seva vida quotidiana estava marcada pels rituals. Unes ofrenes que incloïen sacrificis humans i que no només es feien als Déus, que habitaven al cel, sinó també a la mare Terra, el regne dels morts, perquè els fos propícia.

«L'exposició, precisament, gira al voltant de la seva manera d'entendre el món», va explicar ahir en la presentació el director del Museu Larco de Lima, Andrés Álvarez. Aquest museu peruà, dedicat exclusivament als mochica, compta amb un fons de 45.000 peces. Precisament, és d'aquí d'on provenen les que ara s'exposen a Girona.

En total, al llarg de les sales del CaixaForum, la mostra L'art mochica de l'antic Perú. Or, mites i rituals aplega un centenar de peces. La majoria són ceràmiques, però també hi ha joies i altres objectes cerimonials.

Són peces marcades, sobretot, per símbols que amagaven «missatges encriptats», com explica Álvarez. «A l'antic Perú, els animals simbolitzaven el poder dels diferents mons: el de dalt, el de baix i el terrestre», concreta el director del museu. I precisa: «Les aus es referien als déus; les serps, els morts i els grans felins com el jaguar i el puma, el pla terrestre».

Totes aquestes representacions es poden veure a la mostra del CaixaForum. Però l'exposició també va més enllà i explica quines eren les seves cerimònies més importants: les de la fertilitat, el sacrifici (també humà) i el culte als morts.

La mostra, inaugurada ahir, es podrà veure fins al proper 29 de maig. A la presentació hi van participar Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, i Rosa Gil, directora del CaixaForum Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Avui comencen tres dies de descompte en el preu de les entrades, però abans cal acreditar-se per...

Milo Rau reflexiona sobre els refugiats a «Mitleid (Compassió)», estrena al Temporada Alta

Un dels capdavanters del teatre documental europeu es pregunta sobre els límits de la compassió i...

ERC demana donar a Barcelona l´oli de Dalí que el Rei té al seu despatx

El grup d'ERC al Senat ha recuperat una petició que va fer l'any 2009 sobre el quadre de Salvador...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema