Les Jornades de Turisme Religiós divulgaran el patrimoni paleocristià

Estan organitzades per les universitats de Girona i Barcelona i volen generar un debat sobre la possibilitat de crear una ruta dels primers cristians

29.02.2016 | 07:07
Dolors Vidal, degana de Turisme, una de les impulsores de les jornades.

La Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona organitzen, els propers 7 i 8 de març, les setenes Jornades Universitàries de Turisme Religiós a l'abadia de Montserrat, que enguany porten per títol La revaloració del patrimoni religiós a través dels itineraris: el patrimoni paleocristià a Catalunya.
Aquestes jornades volen posar en valor l'«excepcional» patrimoni paleocristià que hi ha a Catalunya i reflexionar sobre la petjada que el primer cristianisme ha deixat sobre el patrimoni i la seva relació amb l'espai urbà actual: com es tracta, com es difon, com s'utilitza, què genera... En aquest sentit, volen generar un debat per valorar la possibilitat de crear la ruta dels primers cristians a Catalunya com un producte lligat al turisme religiós.
Amb la coordinació, entre altres, de la degana de la Facultat de Turisme de la UdG, Dolors Vidal, i la doctora Sílvia Aulet, especialista en Turisme Religiós, el programa s'obrirà dilluns dia 7 amb una conferència sobre turisme i patrimoni religiós a càrrec de la pròpia Vidal. Tot seguit, Gabriel Soler parlarà sobre Els primers cristians a Catalunya, i Josep M. Gurt oferirà la ponència Arribada i difusió del cristianisme a la Tarraconense. Traces de les seves manifestacions materials. Aquesta primera jornada la clouran Sílvia Aulet, que oferirà una ponència sobre la valorització del patrimoni religiós a través d'itineraris i pelegrinatges, i Jordi Padró Werner, que informarà sobre les eines d'interpretació que estan al servei de l'ús públic.
El segon dia, que serà dimarts dia 8, estarà dedicat a estudiar el patrimoni paleocristià que hi ha a diferents indrets de Catalunya. D'aquesta manera, Andreu Muñoz Melgar parlarà de com era la Tarragona dels primers cristians, i quins són els precedents i les bases històriques per entendre el naixement i el desenvolupament del cristianisme primitiu.
A continuació, Domènec Ferran parlarà de la Seu d'Ègara (Terrassa), mentre que Julia Beltran de Heredia parlarà de la Barcino cristiana a través dels testimonis arqueològics que s'han conservat. Finalment, Narcís M. Amich se centrarà en el cas de Girona, tot centrant-se en els sarcòfags de Sant Feliu, que representen art i pregària en pedra. Finalment, les jornades acabaran amb una visita a la col·lecció bíblica del Museu de Montserrat i l'entrega de diplomes als participants.

Patrimoni, art i Església
Segons recorden les entitats organitzadores, el patrimoni cultural català està estretament relacionat amb l'església i l'art cristià, i permet entendre les arrels i el sentit més profund de la societat, la seva manera de fer i les seves singularitats. Per això, consideren que és «fonamental» la conservació i revalorització d'aquest patrimoni. Per aconseguir-ho, en un moment marcat per escassetat de recursos i la rapidesa dels canvis tecnològics, subratllen que cal buscar noves fórmules que harmonitzin la conservació amb la difusió i el coneixement. I en aquest sentit, indiquen que els itineraris poden ser una d'aquestes fórmules que internacionalment ja s'estan utilitzant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema