L'any passat va arrasar amb Birdman i aquesta nit podria tornar a fer-ho amb El renacido. La cinta del director mexicà Alejandro González Iñárritu parteix amb dotze candidatures a l'Oscar en la 88a edició dels guardons de Hollywood que, a més, tindran un destacat color llatí. La gran gala del cinema, que tindrà lloc al Dolby Theatre de Los Angeles des de les 17.30 hora local (1.30 GMT de dilluns), comptarà amb Chris Rock com a presentador i arriba precedida de la polèmica en les últimes setmanes per l'absència d'actors negres en les categories d'interpretació, fet que ha generat un gran debat sobre la manca de diversitat, fet que donarà molt a parlar al llarg de la nit.

Amb una dotzena de mencions, incloses les de millor pel·lícula i millor director per a Iñárritu, El renacido partirà amb avantatge enfront de Mad Max: Furia en la carretera, amb deu candidatures, i Marte, amb set nominacions. Cap director en la història ha aconseguit guanyar dos anys consecutius l'Oscar a la millor pel·lícula, fita que podria aconseguir demà el realitzador mexicà encadenant Birdman i El renacido. I si obtingués l'estatueta al millor director, Mèxic aconseguiria el triplet després dels guardons d'Alfonso Cuarón per Gravity el 2014 i del mateix Iñárritu per Birdman el 2015.

L'èpica història de l'explorador Hugh Glass també podria donar una gran alegria al mexicà Emmanuel "El Chivo" Lubezki, que si resultés vencedor per la fotografia de El renacido es convertiria en el primer director de fotografia en obtenir 3 Oscars de manera consecutiva, després de Gravity i Birdman.

Al costat de El renacido, els films Spotlight i La gran apuesta apareixen a les travesses de possibles guanyadors del premi gros a la millor pel·lícula, apartat en el qual també hi figuren, encara que a certa distància, Marte, Mad Max: Furia en la carretera, La habitación, El puente de los espías i Brooklyn.

En la categoria de millor director, Iñárritu tindrà un duel cara a cara amb George Miller (Mad Max: Furia en la carretera), el seu principal rival en una llista que completen Adam McKay (La gran apuesta), Tom McCarthy (Spotlight) i Lenny Abrahamson (La habitación).

Di Caprio, l'etern aspirant

Els que ja semblen, però, tenir les seves estatuetes a l'abast de la mà són l'etern nominat Leonardo DiCaprio (El renacido) i la debutant Brie Larson (La habitación), caps de sèrie molt destacats per fer-se amb l'Oscar a millor actor i millor actriu, respectivament. Cop rere cop, l'actor Sylvester Stallone ha modelat el boxejador Rocky Balboa i podria emportar-se l'Oscar a millor actor secundari gràcies a Creed i per un personatge amb el qual ja va ser candidat a Rocky (1976).

Però per veterà, el llegendari compositor italià Ennio Morricone, que als seus 87 anys tindrà l'oportunitat d'aconseguir el seu primer premi de l'Acadèmia de Hollywood per la banda sonora de Los odiosos ocho, de Quentin Tarantino.