Love of Lesbian: «hem fet un disc d´auto encàrrec»

El líder del grup, Santi Balmes, parla del seu nou àlbum en el qual col·labora Serrat

02.03.2016 | 07:24
Santi Balmes
Santi Balmes

Com les visites del Cometa Halley a la Terra, la inspiració arriba a l´artista molt de tant en tant i marxa tot seguit. A aquestes intermitències fa referència el nom del nou disc de Love of Lesbian, ´El Poeta Halley´ (Music Bus), que publiquen aquest divendres. El grup hi mostra de forma explícita la preocupació per l´acte creatiu, que apareix com la raó de seguir amb la música després de tants anys. Obstinats en defugir el repertori "de festival" i els apriorismes sobre el seu ADN, el grup reivindica la ingenuïtat, però també la maduresa i el gruix d´unes cançons que, al parer del seu líder, Santi Balmes, "sobreviuran millor" al pas del temps. Així ho ha analitzat Balmes en una entrevista amb l´ACN.

La inspiració i l´acte creatiu és la matèria primera del "discurs" del nou disc de Love of Lesbian. Un disc que transita entre les qüestions més "terrenals i carnals" –·"en absència d´inspiració"-, els "moments d´elevació" i també la referència explícita al fet creatiu i la seva intermitència, personificada en la figura del Poeta Halley.

Un àlbum, doncs, que escapa una mica de territoris freqüentats habitualment per la banda –la comicitat, l´hedonisme, la teatralitat, etc.-, i que respon a les inquietuds sobre la pròpia raó de ser del grup. "Quan has assolit certes coses, a vegades trobes a faltar la ingenuïtat o la innocència. Llavors has de fer un exercici dur, d´abstracció del teu entorn, per donar un pas enrere i treballar com si fos el primer disc", reflexiona Santi Balmes –cantant, compositor i lletrista del grup-.

En aquest sentit, el to del disc aparca allò més "teatral o humorístic" i persegueix un discurs "més dilatat", diu Balmes. D´una volada que es veu secundada per les composicions "fugint del format pop de tres minuts i mig".

Per tot plegat, el cantant de Love of Lesbian considera que aquests noves cançons tindran recorregut. "Potser ens equivoquem, però pensem que aquests temes sobreviuran millor que d´altres, dels quals no ens penedim però que potser d´aquí deu anys ens veurem una mica patètics interpretant-los", confessa.

En altres paraules, l´exercici que ha fet el grup en aquest nou disc respon a una preocupació: la por de repetir-se, de ser víctimes dels "apriorismes" sobre el què s´espera d´ells i, per tant, a acabar creant un producte "per auto encàrrec". En front d´això, Balmes considera que el grup "sí que s´ha fet un encàrrec" però més aviat el de "fer un disc que marqués la pauta d´un canvi, de maduresa i expansió i que aprofundís en el discurs líric".

Serrat tanca el disc recitant

L'altra sorpresa d´El Poeta Halley´ és la participació de Joan Manuel Serrat, la veu del qual apareix en els darrers compassos del disc, recitant uns versos que són una oda a la paraula i a l´escriptura.

"A priori era bastant sorpresiu que vingués a cantar amb nosaltres", admet Santi Balmes, per bé que tenien clar que no es tractava de fer-lo cantar, sinó de recitar. També pels components d´un grup com Love of Lesbian, Serrat ha estat referent. "Per nosaltres representa el crèdit, la solera, i la coherència, coses amb què et fixes quan ja portes uns quants discos", destaca.

La intervenció de Serrat –"elegant"-, "ha acabat de lligar la maionesa del disc", assegura el cantant. "El conclou parlant de la nostra tasca i obligació: jugar amb les paraules i fer que s´uneixin i adquireixin nous sentits. Aquest epíleg serà difícilment superable, afirma el líder de Love of Lesbian, convençut que han arribat "fins a un punt que obligarà a un nou replantejament de cara al proper disc".

Love of Lesbian iniciarà la presentació pública d'El Poeta Halley' a l'abril amb tres concerts a la sala La Riviera de Madrid (21, 22 i 23 d'abril), i tres concerts consecutius més la setmana següent a Barcelona (Razzmatazz).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

Arrenca a la UdG el congrés de la nau de la catedral

El simposi internacional «Obra Congrua, 1416», que commemora el 600 aniversari de la...

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

El MoMA revela un dels secrets per netejar obres: la saliva

La pols i la neteja és una de les obsessions dels gestors del museu de Manhattan que conserva...

La Nit de Santa Llúcia serà molt urbana a l´Hospitalet de Llobregat

La cultura urbana i la combinació de diferents disciplines artistes marcaran la 66a Nit de...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema