L'exposició Antoni Varés en el record quedarà inaugurada al Museu d'Història de la Ciutat de Girona avui, precisament el dia que farà cinquanta anys de la mort de l'artista, fotògraf, cineasta, cartellista i dinamitzador cultural a la ciutat en l'època que se la coneixia amb els epítets «grisa i negra».

El regidor delegat de Cultura, Carles Ribas ha confirmat la seva participació a la inauguració d'una exposició que presenta diversos treballs artístics de Varés, cedits per la seva filla, Albina Varés i de Batlle, i per l'Arxiu Municipal de Girona, dipositari en part del llegat de l'artista.

Es tracta de cartells publicitaris i de cinema, olis i gouaches, o elements de publicitat comercial de diferents establiments de Girona.

També s'hi poden veure fragments, alguns inèdits, de les primeres filmacions i produccions cinematogràfiques d'Antoni Varés, gràcies a la col.laboració del Centre de Recerca de la Imatge de Girona, que n'ha fet la tria i el muntatge.

Igualment, la mostra recull alguns objectes personals i paradigmàtics d'Antoni Varés, utilitzats en la seva feina de cineasta i artista, entre ells, la càmera amb la qual va filmar les seves primeres pel·lícules i alguns altres elements d'atrezzo i ambientació, que tenen un component entranyable de personalitat, delicadesa i singularitat.

Albina Varés, estudiosa de l'obra del seu pare i responsable de la catalogació, ha explicat que «la figura d'Antoni Varés a l'ambient cultural de la Girona de la postguerra representa sobretot l'aportació d'un creador crescut en els valors de la llibertat i del cosmopolitisme del París dels anys vint. La dimensió de l'artista ultrapassa el seu coneixement com a pioner del cinema amateur a la ciutat, ja que va canalitzar també el seu esperit creatiu a través de la pintura, la caricatura i la fotografia».

Antoni Varés va néixer a Llagostera el 1909. El seu pare, amant de l'art, va estimilar-lo a seguir els camins de la creativitat. Amb només 17 anys, va marxar cap a París, aleshores encara capital cultural del món. El 1935 va tornar definitivament a Girona, on va morir el 1966.

La mostra es podrà visitar fins l'1 de maig, en horari d'obertura del Museu (10.30 - 17.30 de dimarts a dissabte, i de 10.30 - 13.30 els ?diumenges i festius).