La tercera edició del Festival Clownia s'allarga fins a tres nits, del 23 al 25 de juny, amb una primera jornada de concerts d'accés gratuït a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses per celebrar la revetlla de Sant Joan.

El grup Txarango, que organitza el festival, però aquest cop no hi actua, ha decidit «absorbir» la revetlla dins del festival, ampliant les activitats a la nit de dijous. La celebració consistirà en una nit de concerts gratuïts «absolutament oberta a tothom», siguin o no assistents del festival, va remarcar ahir en roda de premsa el líder de Txarango, Alguer Miquel. Concretament, el dijous 23 de juny actuaran Pepet i Marieta, Caribbean Dandy, Albercocks, Auxili i la colla local de diables Diablesses.

El cartell del festival s'ha tancat amb la incorporació de noms internacionals com l'ivorià Tiken Jah Fakoly i els japonesos Tex & Sun Flower Seed, però com en les darreres edicions, és un festival eminentment format per bandes i artistes catalans i de la resta de l'Estat.

El gruix del cartell, doncs, el completen noms com Buhos, Els Catarres, Nyandú, Animal, Vendetta, Tomeu Penya, The Pengüins, Falciots Ninja, Brams, Hora de Joglar, La Raíz, els britànics Will and the People, Itaca Band, entre moltes altres.

De la mateixa manera, una part de la programació segueix encarada als espectacles híbrids, especialment els que estan vinculats amb el món del circ, com ara la participació de Guillem Albà, amb l'espectacle Marabunta, on l'artista impartirà tallers de clown.

En aquest sentit, enguany torna l'espectacle del Festiclown, de la mà de la companyia gallega Pallasos en Rebeldía i també del Circ Vermut.

Una altra de les novetats és una zona d'acampada exclusiva per a famílies, i separada de la zona d'acampada general, per preservar el descans dels menys noctàmbuls.

També enguany Clownia estrenarà una «fira d'entitats, cooperatives i organitzacions» vinculades a l'economia solidària, la sostenibilitat o el fenomen migratori, va detallar Miquel. «Volem que serveixi per posar la llavor del pensament crític, i que Clownia se sumi al mapa d'espais i festivals que són petits despertars que mostren que es pot viure de manera molt diferent de com ho fem ara».

Pel que fa als espais del festival, la plaça Major no només acollirà la revetlla de Sant Joan sinó que també viurà concerts diürns i gratuïts durant tot el festival, com ara el del grup Nyandú o el cantautor Tomeu Penya.

Ja de pagament, hi haurà l'espai escènic dins del recinte, Ciutat de Clownia, o l'escenari Àgora (carpa de circ) on hi haurà el vessant més social del festival. Finalment, a l'escenari principal hi tindran lloc els concerts nocturns i de més gran format com ara els de La Raíz o Els Catarres.