Testimonis de monges i capellans catalans que, al marge de la jerarquia eclesiàstica, van lluitar contra el franquisme conformen el documental Santuaris del Franquisme, que es va presentar ahir a la seu del Memorial Democràtic de Catalunya.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, i el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, van destacar la importància del documental, dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Miguel Mellado.

L'obra recupera per a la història una sèrie de testimonis de monges i capellans catalans que van participar en la lluita contra la dictadura de Franco, acollint en parròquies, convents i monestirs, artistes i intel·lectuals, lluitadors sindicalistes i militants de partits llavors prohibits, que actuaven clandestinament per recuperar les llibertats i drets arrabassats.

Alguns d'aquests protagonistes es van organitzar políticament i van aprofitar alguns privilegis que tenia l'església catòlica per fer front i reivindicar la llibertat, la democràcia i els drets nacionals.