Sopa de Cabra, guardonat amb el Premi Enderrock Estrella 2016 a l'esdeveniment musical de l'any, serà l'encarregat d'obrir la gala de la divuitena edició dels Premis de la Música Catalana, que se celebrarà avui al Teatre Municipal de Girona. El grup gironí commemora el 25è aniversari de l'enregistrament del doble LP en directe Ben endins, considerat el disc més venut de la història del rock en català, amb més de 110.000 còpies.

Segueix en directe els premis Enderrock

L'efemèride coincideix amb la presentació del seu nou treball Cercles, publicat després de 14 anys de silenci discogràfic i que a partir del 6 de maig protagonitzarà una de les gires més esperades de l'any.

Girona acull una vegada més una gala que començarà a les 21h al Teatre Municipal, però que ja escalfarà motors a partir de les 19.30h amb l'arribada a la catifa vermella dels artistes i dels convidats, i les actuacions a l'escenari de la plaça del Vi de Xarim Aresté i Trau, a més d'altres sorpreses.

A partir de les 21h a l'interior del teatre, la gala comptarà amb les actuacions d'artistes i grups premiats pel públic i la crítica com Blaumut, Obeses i Aspencat, a més de les estrenes en directe d'Animal i Pantaleó, que protagonitzaran un dels homenatges de la nit, tot plegat salpebrat amb l'humor dels presentadors Xuriguera & Faixedas.

També s'ha convidat a pujar a l'escenari actrius com Anna Bertran, Alba Pujol o Elisabet Casanovas, actors com Biel Duran o Pau Poch, l'escenògraf i clown Guillem Albà, músics com Adrià Salas (La Pegatina), Elena Gadel, Ernest Crusats (La Iaia), Joan Dausà o Judit Neddermann, el periodista i escriptor Martí Gironell o l'actriu i cantant Helena Miquel (Élena, ex-Delafé y las Flores Azules) que lliuraran els principals guardons de la nit. La gala es podrà seguir en directe a través de la web del Diari de Girona.

L'acte estarà presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila i l'alcalde de Girona, Albert Ballesta. Just abans de començar l'acte, el Grup Enderrock i el conseller Vila oferiran una recepció als principals representants de la indústria musical.

Han confirmat la seva assistència a la festa anual de la música catalana autoritats i representants polítics com l'eurodiputat Ramon Tremosa, el president d'"mnium Cultural, Jordi Cuixart, entre altres, a més de diputats parlamentaris i representants de l'Ajuntament de Girona.

Tots els guardonats

Els premis de la Votació Popular els recolliran Els Catarres, Aspencat i Blaumut en la categoria de pop-rock, mentre que Roger Mas, Gemma Humet i Joan Rovira han estat guardonats en cançó d'autor i Ebri Knight s'ha endut els vots en música folk.

La resta de premis han estat per a Toni Solà (jazz), Jordi Savall (clàssica) i el Club Super3 (infantil). Txarango ha estat millor directe, La Raíz millor grup en llengua no catalana, i Els Amics de les Arts, millor DVD.

Els premis de la Crítica es lliuraran a Adrià Puntí per La clau de girar el taller (millor disc en català 2015) i Obeses (millor artista 2015). També han estat premiats Xarim Aresté per La rosada (millor disc de pop-rock), Déu vos guard de Trau (millor disc revelació), Pau Figueres de Pau Figueres (millor disc de folk / noves músiques), Santa ferida de Ferran Palau (millor disc de cançó), Bird Eyes de Núria Graham (millor disc en llengua no catalana), And Now for Something Completely Different de Gabriel Amargant Quintet (millor disc de jazz) i La viola d'or (millor disc de clàssica).

Els Pets rebran el Premi a la trajectòria amb motiu dels 30 anys de carrera, i el Premi Joan Trayter a millor productor i arranjador musical serà per a Tomàs Robisco, responsable dels estudis Bucbonera Studios, per al seva tasca en la producció discogràfica.